Festes
Part Forana 18/07/2022

Manacor es retroba amb la Mulassa

Les festes de Sant Jaume comencen aquest dilluns amb la recuperació d’elements tradicionals i amb propostes per a totes les edats

3 min
Cartell de les festes de Sant Jaume 2022.

PalmaLes festes de Sant Jaume de Manacor donen el sus aquesta setmana, concretament el capvespre d’aquest 18 de juliol, després de dos anys d’espera. S’iniciaran, com ja és tradició, amb la Crida de Sant Jaume, que enguany va a càrrec de Magdalena Gelabert Miró. La filòloga i escriptora illenca ha estat elegida per ser experta en cultura popular i per la seva tasca al capdavant de la Institució Pública Antoni M. Alcover. El batle del municipi, Miquel Oliver, diu que aquestes dates són una excusa perfecta per retrobar-se: “Malgrat sigui una neofesta, la gent en té moltes ganes perquè presenta molts elements tradicionals com ara els castellers, els gegants, les corregudes de les joies, la crida, etc.”

Ara bé, la protagonista de la festa és la Mulassa. Es tracta d’un element present també a molts de llocs de Catalunya, que consisteix en la imitació d’una mula grossa que dues persones aguanten des de baix mentre van ballant cançons compostes ad hoc per a aquesta figura. Oliver destaca la rellevància de la seva presència en aquestes festes: “Poder veure els ulls brillants dels nins esperant que surti la Mulassa és commovedor”. I és que aquests dies cada any són més sentits i participats, segons el batle, la qual cosa afavoreix que les noves generacions vegin els elements que estan dins l’imaginari popular i “se’ls facin seus”.

La crida –un text que es va redactar el primer any de les festes patronals que parla sobre els oficis menestrals del municipi i destaca la història de la pagesia– és el principi d’una setmana d’activitats per a totes les edats. Entre elles es destaquen la gran revetlla a la plaça de Ramon Llull el divendres 22 de juliol, la correguda de joies a la plaça del Rector Rubí i la fira nocturna a la plaça del Cos dissabte 23, i l’encamisada diumenge 24, entre d’altres. “És una festa molt visual que també dona molt de protagonisme tant a la música com a la tradició”, assegura el batle. De fet, des de l’Ajuntament animen els assistents que vagin vestits amb camiseta blanca.

Figures creades l'any 2022 com a símbol de les festes de Sant Jaume de Manacor.

Les innovacions de la pandèmia

Aquest 2022 s’han recuperat propostes pròpies de la festivitat de Sant Jaume, però també s’han mantingut innovacions que es van afegir arran de la pandèmia. Fa dos anys es van posar figures representatives per tot el municipi ja que no es va poder fer res per mor de la covid-19 i enguany s’han aprofitat perquè els més petits ho acullin i reconeguin els elements típics de Manacor. No obstant això, Miquel Oliver lamenta el fet que l’any que ve aquesta festivitat no es podrà celebrar igual: “No serà festiu perquè el Govern només deixa als ajuntaments triar dos dies i no podíem renunciar ni al 17 de gener –que és Sant Antoni– ni al dia de Sant Esteve”. Ell ho defineix com una “espineta clavada” veient com està augmentant l’auge d’aquestes dates al municipi.

De totes maneres, molts de manacorins i manacorines queden a la ciutat per les festes en comptes d’anar a les segones residències o venen directament des d’altres punts per viure aquestes dates, fet que abans no passava. El batle creu que tant joves com persones majors les agafen amb moltes ganes: “Els joves gaudeixen però fan bonda, la qual cosa dona peu a continuar fent activitats, i els grans se senten còmodes perquè la majoria de propostes són a l’aire lliure”. De fet, si bé és cert que les festes de Sant Jaume arranquen aquesta setmana, ja fa temps que Manacor ha començat l'època festiva, que durarà tot l’estiu. “Les festes estan encadenades amb fires, El Carme, Sant Jaume, Son Macià i altres nuclis costaners”, explica Oliver.

stats