Part Forana 01/09/2020

L'Ajuntament de Manacor presenta un programa de rehabilitació i renovació de part del nucli antic

Les subvencions es destinaran als habitatges particulars que es trobin dins l'àrea estipulada

Tomeu Riera
2 min
Conselleria de Mobilitat i Habitatge i Ajuntament de Manacor s'han coordinat per treure aquesta partida d'ajudes./ T.RIERA

ManacorLa Conselleria de Mobilitat i Habitatge i l'Ajuntament de Manacor han presentat aquest dimarts el programa de foment de la regeneració i renovació urbana del municipi. El conseller Marc Pons, el batle Miquel Oliver, la regidora d'Urbanisme, Núria Hinojosa, i el director general d'Arquitectura del Govern de les Illes Balears, Bernat Roig, han exposat la convocatòria d'ajudes que anirà destinada als habitatges particulars que es trobin dins l'àrea delimitada pel Consistori.

El projecte inclou dues línies: la rehabilitació d'habitatges i la reurbanització d'espais públics. Les primeres s'adreçaran a la població per finançar obres per millorar la conservació, eficiència energètica i accessibilitat dels habitatges que es troben dins l'Àrea de Regeneració i Renovació Urbana (ARRU). La segona línia es dirigeix a l'Administració, perquè aquesta reurbanitzi espais públics millorant-ne instal·lacions, paviments, infraestructures, sanejament, enllumenat, etc. L'Ajuntament de Manacor ja ha aprovat la reurbanització del carrer Gerrers i la plaça de l'Antigor.

L'ARRU de Manacor es correspon amb part del nucli antic i es troba delimitada entre els carrers Lleó, Joan Lliteres, Convent, Nou, avinguda del Torrent i avinguda del Tren. Dins del tram delimitat pel Consistori, s'hi troben edificis d'especial interès com els jutjats, la biblioteca i el mateix ajuntament. A més, es tracta d'una zona molt densa urbanísticament i amb edificis amb dèficit de conservació.

Les persones beneficiàries de les ajudes seran finançades amb un percentatge màxim del 40% de l'obra. Si els ingressos familiars són inferiors a tres vegades l'IPREM, les actuacions es destinen a accessibilitat; o si a l'habitatge hi resideixen discapacitats, persones amb mobilitat reduïda o majors de 65 anys, el percentatge màxim s'elevarà fins al 75%. Les quanties màximes oscil·laran entre els 8.000 i 12.000 euros per habitatge.

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha assegurat en la roda de premsa que "pensar que des del govern podem fer feina de manera unilateral és equivocar-nos, ens hem de coordinar i ajudar amb els ajuntaments". La regidora d'Urbanisme, Núria Hinojosa, ha destacat la importància de "no tan sols fer una rentada de cara, sinó també arreglar allò que no es veu. És allà on després els ciutadans pateixen els problemes". Hinojosa també ha recalcat que les ajudes no es faran efectives fins que es realitzi la inspecció posterior a l'obra, per tal que aquesta s'hagi cenyit al que s'estipula.

Les possibles accions subvencionables es concreten en el Pla estatal d'habitatge 2018-2021. El termini d'aquest projecte abraça totes les obres que s'hagin realitzat posteriorment al 8 d'abril i que es realitzin fins al 30 de setembre del 2021. El Govern de les Illes Balears aporta 444.000 euros al projecte, i l'Ajuntament, per part seva, 291.000 euros. Això fa una inversió total de 735.000 euros públics.

stats