Part Forana 10/07/2018

Manacor aprova el programa de gestió de l'aigua per fer avançar el Pla General

L'Ajuntament haurà de baixar al 20% el nivell de fuites a la xarxa per complir amb la directiva de la UE

Miquel Barceló
2 min
Dipòsit de la xarxa de la ciutat de Manacor, situat al districte d'El Serralt.

ManacorL'Ajuntament de Manacor ha aprovat el Pla de Gestió de la demanda de recursos hídrics en el terme municipal. Es tracta d'un document programàtic per a la millora del servei de l'aigua, per tal de poder fer avançar el Pla General (PG) que fou aprovat de manera inicial ara fa dos anys i que s'espera poder aprovar de manera provisional abans de maig de 2019.

Aquest dilluns vespre, en la reunió ordinària del Consistori, es va donar llum verda al pla de manera unànime i es va reconèixer la bona tasca de la Societat Anònima Municipal (SAM), l'empresa pública que gestiona, entre d'altres, el servei d'aigua potable a la ciutat de Manacor.

El Pla de Gestió elaborat per la SAM i ara aprovat per l'Ajuntametn era obligat, per tal que el PG vagi avançant etapes de tramitació. Emperò el mateix pla marca una sèrie de deures, entre els quals hi ha el d'abaixar del 30% al 20% el nivell de pèrdua de líquid a la xarxa. Des que, ara fa quatre anys, el servei es va municipalitzar, el percentatge d'aigua que es perd ha passat d'un 40% al 30%, però la taxa de fuites continua sent alta.

Seguint la directiva de la Unió Europea en matèria de recursos hídrics, Manacor necessita millorar encara la gestió del subministrament de la ciutat; tampoc no aprova en potabilitat a causa de l'excés de nitrits, calcificació i salinització.

Quant al consum, en el qual té un pres rellevant l'aigua que es perd per les trencadures que pateixen les canonades, els 8 hectòmetres anuals que s'infiltren des dels pous a la xarxa s'haurien de reduir fins als 5,5 hectòmetres, segons el Pla de Gestió de la demanda de recursos hídrics aprovat.

Tal com va explicar davant el Consistori el gerent de la SAM, Francesc Grimalt, per a 2021 s'espera poder connectar la xarxa de Manacor al ramal Ariany-Petra d'Abaqua, amb la qual cosa es podrà infiltrar aigua de qualitat a la xarxa de la ciutat.

Reforma de les depuradores

També es preveu establir un calendari per a la millora de les depuradores de Manacor i Portocristo (abans de 2029) i s'alerta de la situació a les xarxes de zones costaneres com Cales de Mallorca i Cala Murada, que necessiten una àmplia renovació per tal de reduir el nivell de fuites.

Sebastià Nadal, del PSOE, avisa que la xarxa "s'aguanta amb pinces" en molts carrers i que cal gestionar millor les masses d'aigua del terme. Per MÉS-Esquerra, tot i que queda molt de recorregut per normalitzar i modernitzar el servei, s'ha fet "bona feina" des de la SAM.

stats