Part Forana 28/07/2020

La salut i la malaltia, eixos del cicle de conferències de Sant Bartomeu a Montuïri

La gerent de l'Hospital de Manacor obre la tanda explicant com s'ha viscut la darrera pandèmia a la comarca

Ara Balears
2 min
El cicle de conferències anual té lloc davant Ca s'Escolà.

MontuïriEls mesos posteriors al pic de la pandèmia del covid-19, i enllaçant amb les festes de Sant Bartomeu, l’Ajuntament de Montuïri organitza aquest estiu el cicle de conferències 'Salut! I que no falti: la salut i la malaltia des de diferents perspectives'. Segons el regidor de Cultura, Gabriel Mayol, "l'objectiu és reflexionar sobre el que hem viscut, però amb una mirada llarga per entendre el que ha passat i conèixer com s’han percebut situacions semblants en altres moments de la història".

La primera conferència serà divendres 31 de juliol a càrrec de la gerent de l’Hospital de Manacor, Catalina Vadell Nadal. Aquesta conferència, amb el títol 'Hospital de Manacor: quatre mesos convivint amb el coronavirus' girarà entorn de com s’ha viscut aquesta pandèmia mundial a l’hospital públic de referència de Montuïri. Un hospital on han estat ingressats alguns habitants del poble a causa de la pandèmia.

Les epidèmies a Mallorca

Divendres 7 d’agost serà el moment de la segona conferència sobre '200 anys d’epidèmies a Mallorca' de la mà del professor d’Història Contemporània de la Universitat de les Illes Balears Pere Salas Vives. En aquesta intervenció es repassaran les principals malalties epidèmiques que han assolat la nostra illa els darrers dos segles, com la pesta de Llevant del 1820, les onades de còlera del segle XIX o la grip del 1918.

Tancarà el cicle l’investigador sobre la cultura popular Rafel Perelló Bosch amb la conferència Creences populars, supersticions i màgia entorn la salut i la malaltia divendres 21 d’agost. Perelló, conegut divulgador a les xarxes socials, dissertarà sobre com els mallorquins i les mallorquines de la ruralia preturística afrontaven el fet de la malaltia i la pèrdua de la salut mitjançant una sèrie de pràctiques i rituals inserits dins una visió del món diferent de l’actual.

Les conferències es faran els divendres 31 de juliol, 7 d’agost i 21 d’agost a les 20.30 h davant Ca s’Escolà (plaça Major) amb precaucions sanitàries vigents i amb aforament limitat un cop s’arribi a la capacitat permesa.

stats