Part Forana 16/04/2018

El Llevant s'oposa al projecte de nova línia elèctrica aèria entre Manacor i Artà

La plataforma disposa d'un estudi que diu que és factible el soterrament del cablatge de reforç

Ara Balears
2 min
Batles-representants-moviment-anunciat-energetic_1997810402_53013036_651x366

ManacorEls municipis de Manacor, Artà, Sant Llorenç i Artà han dit no a l’actual projecte de Red Eléctrica que preveu construir una nova línia elèctrica de 220 quilovolts entre Manacor i Artà. L'empresa controla el transport de l'energia elèctrica a l'Estat i ha presentat un avantprojecte per construir aquesta línia i ampliar les estacions elèctriques dels Bessons, a Manacor, i la d'Artà.

La futura línia ha de servir per reforçar la connexió amb Menorca però "el mateix avantprojecte admet que ara per ara la línia que hi ha és suficient i que la repotenciació es fa amb vista al futur", segons que han explicat des de la Plataforma de Defensa del Llevant. Per això, els representants dels quatre municipis afectats han encarregat un estudi de viabilitat sobre el soterrament total de la nova línia que Red Eléctrica projecta entre Manacor i Artà.

La batlessa de Manacor, Catalina Riera; el batle de Sant Llorenç, Mateu Puigròs; el batle de Son Servera, Antoni Servera; el batle d'Artà, Manolo Galán i el representant de la Plataforma de Defensa del Llevant, Antoni Joan Vinyes, han comparegut al molí de'n Polit (Manacor) per explicar que tant la plataforma com els quatre consistoris presentaran al·legacions a l'avantprojecte de Red Eléctrica. De fet, "tots els que vivim al Llevant de Mallorca som víctimes d'aquest projecte, que afecta el nostre paisatge. Tothom pot al·legar contra aquesta infraestructura, que preveu instal·lar torres elèctriques de fins a 57 metres d'alçària", ha explicat la batlessa de Manacor, Catalina Riera.

Evitar expropiacions

A més, els quatre ajuntaments afectats presentaran com a al·legació l'estudi de viabilitat, encarregat a l'especialista Dani Pujol, "que especifica que és possible soterrar tota la línia i que proposa fer-ho seguint el traçat de diferents camins públics, per la qual cosa, amb l'opció que proposam, s'evitarien el cost de les expropiacions", ha detallat el batle de Sant Llorenç, Mateu Puigròs.

"Volem donar alternatives viables que permetin canviar totalment el projecte perquè no es malmeti el paisatge del Llevant, ja que hem de pensar que les torres serien visibles des de Cala Millor", ha afegit Antoni Servera, batle de Son Servera. L'avantprojecte preveu que la nova línia elèctrica sigui de més de 24 quilòmetres de llargària i s'ha presentat sense cap alternativa que redueixi l'impacte que pot suposar per a les zones de protecció de jaciments arqueològics, els boscos i les àrees naturals protegides.

Mobilitzacions

"Partim de l'avantatge que encara som a temps de presentar al·legacions a l'avantprojecte per canviar-lo totalment, que podem canviar la planificació d'infraestructures elèctriques i tenim la sort de comptar amb una ciutadania disposada a mobilitzar-se per defensar el Llevant i el seu paisatge", ha advertit el batle d'Artà, Manolo Galán.

"Hem aconseguit la unitat d'acció que preteníem des de la Plataforma de Defensa del Llevant i ja disposam d'estudis propis que ens diuen clarament que soterrar el cablatge és possible i ens acosten a la idea que aquest projecte està sobredimensionat", ha explicat Antoni Joan Vinyes des de la Plataforma. "Ara continuarem units per exigir a Red Eléctrica, a l'Estat i a qui faci falta que se soterri la nova línia i que es desmunti la línia que existeix ara, que podria quedar en desús", han afegit des de la Plataforma de Defensa del Llevant.

stats