Part Forana 25/02/2020

El Llevant començarà la temporada turística sense arena a les platges i amb els passejos aixecats

Madrid ofereix als ajuntaments la possibilitat de reclamar la concessió de la primera línia

M. Barceló
2 min
Imatge de la reunió de Calvo amb els batles del Llevant a l'Auditori de sa Màniga a Cala Millor.

Cala MillorSi no hi ha una declaració d'excepcionalitat, per part del govern central, per atendre la recuperació dels passejos marítims malmesos per la borrasca Glòria, que afecten els litorals de Capdepera, Alcúdia, Son Servera, Sant Llorenç, Manacor, Felanitx i Santanyí, la temporada turística començarà amb la primera línia aixecada i amb les platges sense arena.

Aquesta és la impressió de la majoria dels batles i batlesses que aquest dimarts s'han reunit a Cala Millor amb la delegada del govern de l'Estat, Aina Calvo, i representants de Demarcació de Costes, encapçalats per Almudena Domínguez. I es que, segons Calvo, el marc normatiu actual no permet una agilitat suficient per garantir que la temporada turística comenci amb normalitat.

Calvo ha recordat que els 4,4 milions assignats en una primera resolució pel govern central a la restauració del litoral són "per obres directes" i que s'obrirà una línia de subvencions per recuperar equipaments municipals. Que passarà amb les platges? Doncs Calvo ha dit que "actualment no ho podem respondre", i ha recordat que les intervencions per recuperar els arenals fan necessaris estudis d'impacte ambiental.

"Les obres han de ser realistes i legals; si no hi ha una via d'excepcionalitat, s'han de seguir els canals establerts, i això necessita temps", ha subratllat la delegada del govern, que ha oferit dues possibilitat pel que fa a la recuperació de la primera línia. Per una banda, els ajuntaments podran reclamar la concessió de la primera línia urbana, però fent-se càrrec de les reformes, sempre atenent a una reculada de la urbanització, la qual cosa s'haurà de negociar amb el Ministeri de Transició Ecològica. Com a segona opció, el govern estatal s'ofereix a fer-se càrrec de la rehabilitació en aquells municipis que acceptin fer recular la primera línia en uns termes també acordats.

En qualsevol cas, Calvo és pessimista quant a la possibilitat d'arribar a l'inici de la temporada turística amb les zones afectades normalitzades. Pel que fa a la recuperació dels arenals, qualsevol moviment d'arena en superfície exigeix d'estudis d'impacte ambiental, que difícilment permetran una intervenció abans de l'1 d'abril.

El batle socialista de Capdepera, "indignat"

Rafel Fernández, batle de Capdepera pel PSOE, ha sortit "indignat" de la reunió, "perquè venen a fer-se la foto i després el passeig de Cala Rajada, el més afectat de Balears, no s'arregla. Però nosaltres continuarem denunciant la diferència que es fa entre la resta d'Espanya i Balears, com sempre".

Fernández ha reclamat que "el Consell de Ministres faci una resolució d'emergència i urgència davant l'inici de la temporada", i ha anunciat que la veu de protesta del municipi se sentirà a Madrid. També s'ha manifestat la batlessa de Santanyí, Maria Pons, qui ha criticat la manca d'una resposta més àgil per part del govern estatal. Les cares de decepció han marcat el final d'una reunió de dues hores i mitja.

stats