JUDICI MORNA
Part Forana 08/04/2014

L’apicultor admet que no netejà la zona on va començar l’incendi

La defensa de Martín Candioti en demana la lliure absolució per “manca de proves”

David Ventura
3 min
DECLARACIÓ MOLT IMPRECISA
 01. Durant la declaració d’ahir, l’apicultor Martín Candioti es va mostrar bastant imprecís i va provocar els nervis de la magistrada, qui el va comminar a no parlar en genèric i a centrar-se exclusivament en els fets del 25 de maig. 02. Imatge de l’incendi l’any 2011 a les muntanyes de Morna.

Eivissa.L’apicultor Martín Candioti admeté ahir davant de la jutgessa que el matí del 25 de maig de l’any 2011, quan va posar en funcionament el fumador per comprovar l’estat d’un rusc d’abelles situat a la parcel·la del Codolar, als turons de Morna, no va crear un perímetre de seguretat al voltant del rusc, ni va netejar el terra de fullaraca, ni tampoc no portà cap bidó d’aigua per apagar els encenalls, en el cas que aquests es produïssin. No obstant això, tampoc no estava obligat a fer-ho perquè la reglamentació balear sobre apicultura no deia res sobre això -de fet, s’aprovà dos mesos després de l’incendi- i en cap dels cursos de formació que feia l’Associació d’apicultors d’Eivissa es va tractar aquest tema, i només es va parlar de l’ús responsable del fumador.

En la declaració, Candioti es mostrà bastant imprecís, la qual cosa provocà els nervis de la magistrada, qui el comminà a no parlar en genèric i a centrar-se exclusivament en allò que va fer el matí del 25 de maig. Així, Candioti va admetre que no va netejar l’àrea de pinassa perquè “era una terra calcària” i que no s’havia acumulat gaire fullaraca, tot i que abans havia admès que feia dos mesos que no plovia. Quan la jutgessa lipreguntà per què no va portar aigua per refrescar la zona, l’apicultor respongué que “no existia la notificació estricta de portar aigua”, i quan la jutgessa li replicà si no ho hauria fet per sentit comú, aquest admeté que ara sí que portaria l’aigua, però perquè la reglamentació ha canviat.

Primers testimonis de la defensa

L’apicultor declarà que en cap moment el fumador no va entrar en contacte amb el terra, sinó que el va dipositar sobre una roca, i va negar que cap guspira hagués iniciat un petit foc en aquell moment, perquè “me n’hauria adonat”, i que els fumadors que s’utilitzen en apicultura -i que tenen com a objectiu apaivagar l’agressivitat de les abelles- contenen un filtre que fa que s’exhali un fum fred sense guspires. Candioti va negar cap imprudència, assegurant que a les 10 del matí, quan va comprovar l’estat del rusc, no feia “una calor excessiva, era una calor típica de maig”, i que tampoc no bufava el vent, sinó que aquest va iniciar-se passat el migdia.

L’advocat de l’apicultor, Manuel Álvarez, anuncià que demanarà l’absolució del seu representat perquè “no hi ha cap prova que l’incrimini directament” i, per tant, preval la presumpció d’innocència. Per la seva banda, la Fiscalia demana 11 anys de presó per un delicte d’incendi forestal per imprudència greu.

Un dels arguments de la defensa és desvincular l’actuació de Candioti al lloc dels fets de l’incendi posterior. Així, Candioti afirmà que va abandonar l’àrea dels ruscs a les 10.30 hores, i dos testimonis de l’incendi afirmaren que no van veure els primers indicis de fum fins més tard: un testimoni assegurà que va veure un petit fumerol a les 11.30 hores, i un altre que no va veure flama fins a les 13.15 hores.

La defensa també cridà a testificar Joan Tur -qui aleshores era el president de l’Associació d’apicultors- i Francesc Clapés -qui era qui impartia els cursets als apicultors- i tots dos admeteren que aleshores no es va donar cap instrucció sobre perímetres de seguretat ni de la conveniència de portar un bidó d’aigua i que la reglamentació es va aprovar amb posterioritat a l’incendi.

En total, es preveu que declarin 75 testimonis i que demà el cas estigui vist per a sentència.

stats