Part Forana 23/08/2016

L'Ajuntament de Manacor intensificarà el control sobre Cala Varques

Recorda que l'anunci d'activar busos llançadora, fet des del Govern, encara no ha arribat al registre municipal

Ara Balears
2 min
L'Ajuntament de Manacor intensificarà el control sobre Cala Varques

ManacorL’Ajuntament de Manacor intensificarà el control i la vigilància sobre la massificació que pateix la seva cala més emblemàtica, Cala Varques. I ho farà després d'haver impulsat la coordinació entre les diferents administracions que tenen competències per actuar-hi i després que hagin començat les inspeccions per evitar que determinades activitats puguin posar en perill la conservació d’aquest espai natural.

Està previst que diverses inspeccions com les del passat 15 d’agost se succeeixin a Cala Varques durant el que queda d’estiu, unes actuacions que pretenen desterrar les activitats il·legals a la cala verge per poder garantir-ne la conservació.

Pel que fa a l’accés a la cala, des de les administracions supramunicipals s’ha anunciat que s’apostarà per la fórmula dels busos llançadora perquè els turistes puguin arribar a la cala. Emperò aquesta proposta encara no ha arribat de manera oficial a l’Ajuntament. Es tracta d’una proposta que s’haurà d’estudiar i que, pendent de més concreció, faria difícil establir un nombre màxim de banyistes a la platja, una qüestió que és clau per a la correcta conservació de la cala i del seu entorn natural.

La primera de les operacions de control a gran escala tingué lloc el passat dia 15 d’agost. Fou una actuació coordinada entre el Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil (Seprona), la Policia Local, la Policia Nacional i els agents de Medi Ambient.

Aquest desplegament va dur tretze vehicles policials a Cala Varques i uns vint-i-cinc agents, que hi actuaren identificant més de cinquanta persones a peu de platja i a la seva zona d’influència.

Acampades a la zona

Els agents pogueren comprovar que una trentena de persones hi havien passat la nit amb tendes de campanya o dormint a l’aire lliure, notificaren una sanció a la persona que es declarà responsable del lloc de venda ambulant i es multaren diversos conductors que intentaven aparcar als llocs on no està permès.

Cal destacar que, tal com marca la llei, les úniques administracions que són competents per acabar amb les acampades il·legals i l’ocupació de coves són la Conselleria de Medi Ambient, la Demarcació de Costes i el Seprona. Així mateix, és la Conselleria de Medi Ambient l'única administració amb competències per regular el fondeig d’embarcacions al fons marí protegit de Cala Varques.

Per això, en la inspecció dels agents del passat 15 d’agost la Policia Local va poder aixecar actes als cotxes que impedien la circulació al camí d’accés a la cala i a la parada de venda ambulant. Aquests són, de fet, els únics àmbits en què, segons la llei, pot actuar l’Ajuntament. Durant la inspecció a Cala Varques els agents també comprovaren que la senyalització existent a la cala deixa clar que, entre moltes altres activitats, hi està prohibit acampar, deixar-hi fems o saltar a l’aigua des dels penya-segats.

stats