Part Forana 30/09/2017

La investigació de la Ferradura traspassa fronteres

Els resultats d’Entre Illes s'han publicat a la revista científica Radiocarbon, editada i publicada per la Universitat d’Arizona i la Cambridge University Press

M. Barceló
1 min
La Ferradura va servir com a fortificació dels pobladors talaiòtics.

ManacorInvestigadors de Còrsega, Sardenya, sud de França, peninsulars i de les Balears varen participar l’abril d’enguany en el Congrés internacional de prehistòria que tingué lloc a Maó, per tal de debatre sobre el passat d’aquesta època a la Mediterrània. Els arqueòlegs manacorins Magdalena Salas i Damià Ramis hi presentaren una comunicació sobre les navetes excavades els darrers anys. L’equip Entre Illes, que estudia els poblats de la Ferradura de Portocristo i el Coll de Cala Morell, hi presentà un pòster sobre aquest darrer jaciment.

Emperò el fet més significatiu és que els resultats d’Entre Illes, que analitza l’edat de bronze a Menorca i Mallorca, s’ha publicat a la revista científica Radiocarbon, editada i publicada per la Universitat d’Arizona i la Cambridge University Press.

El treball està signat per Montserrat Anglada, Antoni Ferrer, Damià Ramis, Magdalena Salas, Mark Van Strydonk, María José León i Lluís Plantalamor. El treball porta per títol Datació dels caps costaners prehistòrics fortificats de les Illes Balears.

Hi ha evidències que el jaciment de Cala Morell va estar ocupat entre 1600 i 1200 aC, i la Ferradura, entre el 1200 i el 900 aC. Fins fa poc es pensava que la població prehistòrica en caps costaners de les Balears eren de la mateixa època, però les datacions radiocarbòniques indiquen que no és així. La Ferradura fou ocupada més recentment, segons els estudis.

A més dels quatre projectes arqueològics activats, Manacor té en llista d’espera l’estudi per començar l’excavació al talaiot de Cala Morlanda, també situat arran de mar.

stats