Part Forana 17/06/2019

Indignació veïnal a Petra pel pas de camions pel centre de la vila

El creuer del carrer de la Ciutat amb el de la Creu és el punt de major conflicte

M. Barceló
2 min
Cartell de protesta al carrer de Ciutat (carretera de Sant Joan).

PetraLa passivitat de l'Ajuntament de Petra a l'hora de tractar la mobilitat per dins el poble ha arribat a un punt que molts veïns ja recorren a les pancartes per reivindicar solucions a la problemàtica.

El pas de camions de gran tonatge des de la carretera vella de Sineu, provinents de les pedreres de grava de Sineu, pels carrers de la Ciutat, de la Creu i de l'Església per anar a connectar amb la carretera Inca-Manacor, ha creat un conflicte circulatori que du el camí d'eternitzar-se.

El creuer entre els vials urbans de la Ciutat i de la Creu és el punt de major conflictivitat per l'estretor d'ambdós carrers. Que hi ha hagut molts d'accidents menors en parlen les barreres protectores de les façanes dels edificis més propers i també els indicadors direccionals que sempre seguit s'han de reposar.

A partir d'aquesta setmana, l'Ajuntament ha prohibit estacionar als dos costats del carrer de la Creu fins al carrer de n'Ordines (que passa per davant l'església de Sant Pere) per facilitar les maniobres al polèmic creuer del carrer de la Ciutat (carretera de Sant Joan). Aquesta ha estat la resposta a les pancartes dels veïns, cansats del problema.

Accés a la carretera de Sant Joan des del carrer de la Creu.

Les normes urbanístiques de Petra no preveuen cap via de circumval·lació, però sí que hi ha un projecte de pont viari a la zona de l'estació de tren per eliminar el pas a nivell que hi ha a l'altura de la Cooperativa. Aquest vial ha de connectar les carreteres Petra-Sant Joan (a l'altura del nou aparcament públic) amb la d'Inca-Manacor (arran del torrent). En principi, és un projecte dissenyat per Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), contemplat des de fa més de cinc anys, que hauria d'estar executat a final del 2020.

Afectació al patrimoni

El pas de camions de gran tonatge entre les carreteres de Sant Joan i la d'Inca-Manacor obliga els grans vehicles a transitar pel lateral nord de l'església de Sant Pere, un temple gòtic que a final del segle passat va patir l'efecte del trànsit al seu voltant i que molts veïns no dubten que acabarà amb l'estructura feta malbé a causa del trànsit pesat.

stats