La incertesa envolta els grans municipis de la Part Forana a les portes del 26-M

Calvià perd quatre regidors, a Llucmajor el Pacte actual aspira a repetir, a Inca el PSOE confia poder triar socis i a Manacor AIPC vol mantenir la clau

Atesa la manca d'estudis demoscòpics, als grans municipis de la Part Forana totes les formacions que competeixen per assolir la major quota representativa aquest proper diumenge juguen les seves cartes creuant els dits i amb l'optimisme per bandera davant uns pronòstics incerts. Inca, Llucmajor, Manacor i Calvià, al nord, el sud, l'est i l'oest de Mallorca, concentren un interès especial per la seva condició de capitals de comarca.

En haver baixat dels 50.000 habitants, Calvià passarà a tenir un consistori amb 21 regidors, quatre menys que durant aquest darrer mandat. Això farà que cada regidoria surti més cara quant a nombre de vots, i, per tant, els partits menors poden tenir més dificultat a l'hora d'aconseguir representació, tenint en compte que són deu els partits i agrupacions d'electors que s'hi presenten.

El PSOE calvianer surt com a favorit per ser la llista més votada. Ve de presidir un consistori amb pactes amb una esquerra en què ara MÉS i Podem van dins la mateixa barca. I per la dreta, el PP, com a segona força, haurà de competir amb un Ciutadans consolidat i un Vox que li vol menjar terreny. Caldrà veure si s'implanten o no les noves marques, Transforma Calvià i Decide Calvià, sorgides de terratrèmols interns dins Podem i Sí Se Puede Calvià.

Llucmajor, 11 llistes per 21 cadires

A la comarca del Migjorn, Llucmajor podria reeditar la coalició PSOE-MÉS-El Pi, que ha mostrat una convivència extraordinària amb alternança a la batlia. Vox, Llibertat Llucmajor, Proyecto Liberal Español i Actúa són nous a la cursa electoral llucmajorera. De les tres primeres en podrien sortir socis suficients per donar la batlia a un PP renovat, que vol posar fi a la penitència d'opositor, venint de 24 anys d'hegemonia. Llucmajor té el ventall participatiu més estès, amb 11 candidatures, fent honor a la seva condició de municipi més gran de Mallorca.

El PSOE, favorit a Inca

A Inca, el batle socialista Virgilio Moreno és favorit, per davant d'un PP dubitatiu amb canvi de candidat a darrera hora i amb un Vox que fa un mes, a les eleccions generals, trepitjà el talons als conservadors. El PSOE ve de presidir un pacte amb MÉS, El Pi i Independents d'Inca, una aliança amb 14 de 21 regidors. La incògnita és si es mantindran els fonaments dels darrers quatre anys de gestió, amb un projecte de ronda que ha deixat algun esqueix, si es pot reduir o no el cercle de socis, o si per la banda dreta hi ha alternativa, per a la qual sembla que s'haurà de comptar amb l'extrema dreta. A més de Vox, Ciutadans i Proyecto Liberal Español presenten credencials per primera vegada.

Manacor, forces equilibrades

A Manacor, l'equilibri actual de forces amb cap partit per davant de cinc regidors obre moltes expectatives. Dels vuit aspirants, Vox i Ciutadans s'estrenen a les municipals de la capital del Llevant. MÉS-Esquerra, la primera força el 2015, intentarà mantenir aquesta condició per poder ampliar i fer més sòlid el govern d'esquerres amb què s'inicià el mandat que ara acaba. El pacte MÉS-Esquerra, PSOE i Volem, amb 9 de 21 regidors, fou enderrocat després de 144 dies per la coalició d'El PI (5), el PP (4) i AIPC (3), per donar pas a un consistori presidit pel PP i El Pi.

El grup independent de Portocristo i s'Illot (AIPC) confia mantenir-se com a partit clau per a la formació del futur govern municipal, condició que ha fet valer més cap a la dreta que cap a l'esquerra des de la seva creació a principi dels anys 90, quan gronxava dolçament les campanes segregacionistes.