Part Forana 30/01/2019

Inca dedica una plaça a la figura d'Andreu París Martorell

El sindicalista fou assassinat el 1937 a Porreres

M. Barceló
2 min
Moreno i Armengol, vora les filles i familiars d'Andreu París, després de descobrir la placa.

IncaLa nova plaça d'Inca situada a l'avinguda d'Alcúdia ja té oficialment el nom del sindicalista socialista Andreu París Martorell, assassinat el 12 de març de 1937 a Porreres, durant la Guerra Civil. El nou espai públic al barri del Cós té uns 1.200 m2, amb un parc infantil que ja fou inaugurat el juliol de 2018.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha assistit aquest dimecres a l'acte inaugural i ha destacat la figura humana de l'homenatjat. Dues filles d'Andreu París, Antònia i Catalina, i altres descendents han estat presents a la dedicatòria. La seva neta i presidenta de Memòria de Mallorca, Maria A. Oliver, ha agraït l'homenatge en nom de la família.

El batle, Virgilio Moreno, ha destacat que dedicar una plaça a Andreu París respon a la voluntat unànime del Consistori, "a una persona que va pagar amb la seva vida el fet de voler lluitar per unes millors condicions de vida dels ciutadans d'Inca".

El batle d'Inca, intervenint durant l'estrena oficial de la nova plaça.

Per part seva, Francina Armengol ha remarcat que "el sindicalisme a Inca no s'entén sense la figura d'Andreu París", abans de reconèixer que les institucions "arribam molt tard" a la reparació històrica de les víctimes, "i per això hem de demanar perdó".

Lluitador incansable

Andreu París Martorell fou un lluitador incansable, fundador i membre de l'agrupació socialista d'Inca, i també el darrer president del sindicat obrer de la sabata. El seu cos es troba a la fossa comuna de Porreres, al cementeri, però no ha estat identificat entre el grup de 55 cossos localitzats, la gran majoria dels quals ja foren exhumats, i 14 foren identificats i entregats a les famílies en una primera fase que s'inicià el novembre de 2016.

Hi ha esperances que en el futur les seves restes, igual que les de desenes de víctimes, entre elles Aurora Picornell i les Roges del Molinar, puguin ser trobades, ja que s'està a l'espera de poder dur a terme una segona fase d'excavacions a Porreres.

stats