Part Forana 05/08/2020

Un pirata informàtic roba 68.000 euros de les arques públiques de Maria de la Salut

El responsable del delicte es va fer passar per l'entitat bancària que gestiona els comptes de l'Ajuntament per accedir a totes les claus

Tomeu Riera
2 min
Ajuntament de Maria de la Salut. / AJUNTAMENT

PalmaSegons avançà Última Hora i han confirmat fons del consistori a l'Ara Balears, un pirata informàtic robà 68.000 euros de les arques de l'Ajuntament de Maria de la Salut. Fent-se passar per l'entitat bancària, el responsable dels fets aconseguí que des del Consistori li facilitassin totes les claus per accedir als comptes. El cas, que va ocórrer a final de març, està sent investigat per la Guàrdia Civil i el banc en qüestió.

En el darrer ple municipal el cas va sortir a la llum, i el batle, Biel Mas (El Pi), va confirmar els fets afegint que un administratiu rebé el correu i caigué en la trampa del pirata informàtic. No obstant això, la versió del batle difereix de la de l'administratiu en qüestió, que assegura que ell no rebé cap missatge semblant ni envià les claus d'accés als comptes. De fet, segons fonts de l'Ajuntament, aquestes claus tan sols les tenen a la batlia. Per tant, dins el consistori existeixen sospites que fos allà mateix on es va contestar el correu i que això ha estat amagat.

La investigació, de moment, resta oberta, encara que els doblers sostrets ja han estat recuperats pel consistori. L'assegurança de l'entitat bancària s'ha fet càrrec de retornar la quantia robada i, pel que es coneix de moment, sembla que el pirata informàtic ja hauria estat identificat.

Reaccions

El cas no es va fer públic fins dilluns passat, encara que els fets ocorreguessin a final de març. El que fou batle de la localitat, Guillem Jordà (XMaria) lamenta des de l'oposició que "l'Ajuntament mostri tan poca transparència. Si no m'hagués assabentat per fonts privades i ho hagués esmentat en el ple de dilluns tal vegada encara no ho sabríem".

Al principi de la legislatura de l'actual equip de govern ja hi hagué polèmica per una concessió de 4.600 euros. Aquesta fou innecessària perquè ja estava implícita dins una altra concessió, així que els doblers hagueren de ser retornats. Jaume Ferriol (PP) apunta que "si en aquesta ocasió, que no en tenien culpa, ho han amagat, passam pena que es faci el mateix quan tinguin ells un error. Esperem que es millori en temes de transparència".

stats