Part Forana 27/03/2018

L'Ajuntament de Manacor s'adhereix a la plataforma ‘Per un bon finançament’

Dia 12 de març, el ple va aprovar per unanimitat una moció en aquest sentit

Ara Balears
2 min
Tots els grups polítics donen suport a la plataforma ‘Per un bon finançament’

ManacorEls regidors de tots els grups polítics que formen el ple municipal han donat suport a l’adhesió de l’Ajuntament a la plataforma ‘Per un bon finançament’. Es tracta d’un “moviment que uneix un ampli ventall d’entitats cíviques, socials, culturals i polítiques amb l’objectiu de posar fi a l’injust finançament que han patit històricament les Balears per part del govern de l’Estat”, segons que exposa la moció presentada pel grup municipal MÉS-Esquerra, que es va aprovar per unanimitat en el passat ple municipal. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Manacor figura en la llista d’adhesions que ja han fet pública els promotors de la campanya a l’adreça web bonfinançament.com.

La moció assegura que “l’actual model de finançament situa les Balears en un dèficit fiscal d’entre el 5% i el 14% del PIB, segons l’any i del sistema de càlcul. És, sense dubte, un tracte injust que es tradueix en despeses insuficients en serveis bàsics com ara sanitat, educació, dependència o infraestructures”. Per això, “l’objectiu de la campanya és revertir aquesta situació”.

A la plataforma ‘Per un bon finançament’ lamenten especialment que els ajuntaments de les Illes Balears “pateixen les restriccions de la llei de Montoro, que impedeix que es puguin gastar els romanents en polítiques socials, culturals, esportives o en incrementar les plantilles per modernitzar i millorar el servei a la ciutadania”. I és que, segons les dades que maneja la plataforma en aquests moments, els ajuntaments de les Illes Balears tenen prop de 500 milions d’euros que no poden gastar.

‘Per un bon finançament’ denuncia que “Balears és una de les tres comunitats que més aporten per càpita al sistema i que passa a la vuitena posició pel que fa a la percepció de recursos per habitant”. Per això, defensen que “la solidaritat entre territoris en cap cas es pot basar en l’empobriment relatiu d’altra comunitat”.

‘Per un bon finançament’ també posa l’accent en “l’incompliment flagrant de la legalitat per part de l’Estat pel que fa a l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears”. I és que, segons que expliquen, “el govern central no ha pagat encara totes les inversions estatutàries, ni ha impulsat la cogestió aeroportuària, ni ha implementat el Règim Especial per a les Illes Balears, l’instrument que hauria d’aportar a les Illes recursos per corregir els costos de la insularitat i la pluriinsularitat”.

stats