Part Forana 27/12/2017

El Govern obre l'aixeta de l'ecotaxa al manteniment del paisatge agrari

Un milió i mig d'euros de la campanya tributària turística del 2016 es destina a les explotacions amb activitat diversificada

Miquel Barceló
2 min
Els consellers Vidal i Busquets, vora el propietaria de la finca de Can Roca de Porreres i el diretor general d'Agricultura, Mateu Ginard.

PorreresEl manteniment de la postal rural comença a cobrar valor. El Govern, a través de la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme i de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha obert fins al 31 de gener una convocatòria d'ajudes a les explotacions agrícoles diversificades, per tal de combatre la pèrdua de funcions agràries, que moltes vegades es tradueix en l'abandonament de les finques.

El pla d'ajudes estableix dues línies: una destinada a la xarxa natural i al manteniment de paisatges naturals, dotada amb 500.000 euros, i una altra destinada a apuntalar el manteniment del paisatge agrari, amb 1,5 milions d'euros. Aquest segon pla de suport s'ha presentat aquest dimecres a la finca de Can Roca, a Porreres. Ja s'han presentat 300 sol·licituds per acollir-se al pla d'ajudes del Govern, segons que ha remarcat el conseller Vicenç Vidal.

La nova vicepresidenta i consellera de Turisme, Bel Busquests, ha dit que una part del benefici turístic havia de destinar-se al manteniment del paisatge rural, amb la finalitat d'establir sinergies que ajudin a fer sostenible l'agricultura i la ramaderia. Dels 30 milions recaptats el 2016 amb l'impost turístic, 2 es destinen a aquest objectiu i s'espera que dels 64 milions recaptats durant el 2017, al llarg del 2018 se'n puguin destinar fins a 11 al món rural.

Requisits

Els agricultors professionals o titulars d'explotacions prioritàries, aquelles en què la diversificació productiva es fa palesa, en poden ser beneficiaris si compleixen com a mínim tres paràmetres dels vuit establerts. Les finques han de destinar un 15% de la superfície a cereals o farratgeres, un mínim d'un 5% a leguminoses de gra o hortalissa i un 15% a cultius llenyosos; han de tenir un recinte forestal o de pastura i formar part de producció amb marca de qualitat o diferenciada; la superfície mitjana de les parcel·les ha de ser igual o inferior a dues hectàrees, i el titular ha de pertànyer a alguna organització de productors o cooperativa.

Per a Vidal, amb el sistema d'ajuda establert es compleix la demanda que "una part del turisme col·labori en el manteniment del mosaic de paisatges" que integra l'atractiu turístic del territori interinsular. S'espera que el sistema d'ajudes, en el qual hi haurà línies de suport per a combatre la xylella, augmenti en els propers anys.

Sistema de primes

Qui compleixi els vuit requisits podrà accedir a una ajuda de 150 euros per hectàrea. Els qui puguin acreditar entre quatre i vuit paràmetres tindran dret a un 75% de la prima, i qui compleixi tres requisits dels vuit podran accedir al 50% de l'ajuda. L'import mínim serà de 300 euros per explotació i d'un màxim de 5.000 euros, segons que ha anunciat el conseller d'Agricultura, Vicenç Vidal. El termini per demanar ajudes acaba a final de gener de l'any vinent.

stats