MURO
Part Forana 20/09/2013

El Govern ha d'explicar si ha fet els deures per protegir Son Bosc

El GOB diu que no s'ha realitzat el preceptiu pla de gestió

Mercè Pinya
2 min

Palma.El novembre de 2010, el Secretariat del Conveni sobre zones humides d'importància internacional (conveni de Ramsar) remeté al Govern un informe de recomanacions sobre la zona humida d'importància internacional de l'Albufera de Mallorca. Aquest informe resultà de la visita d'una Missió d'Assessorament Ramsar (MAR) realitzada amb motiu de l'amenaça del projecte de camp de golf projectat a Son Bosc, limítrof amb l'Albufera, i entre altres punts recomana "la desestimació definitiva del projecte de construcció d'un camp de golf i aprovació dels instruments preceptius de gestió" com a mesura de prevenció de possibles afectacions als valors naturals de la zona.

Davant la manca d'avanços en matèria de preservació, el GOB remeté al secretariat Ramsar un escrit informant de la situació i alertant sobre l'incompliment de les recomanacions per part de les autoritats illenques. Aquest informe ha motivat que l'organisme que vetlla per la preservació de les zones humides a escala mundial s'hagi adreçat al govern espanyol, i a la vegada aquest al balear, per demanar quin és l'estat de la qüestió i si és certa l'afirmació ecologista que no s'ha avançat per la protecció de la zona de Son Bosc tal com s'havia conclòs després de la visita de la missió informativa.

El Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient ha recordat al Govern que "a l'informe de la Missió d'Assessorament Ramsar (MAR) es realitzaren "una sèrie de recomanacions relacionades amb aspectes substantius com ara la desestimació definitiva del projecte de construcció d'un camp de golf i l'aprovació urgent dels preceptius instruments de gestió i planificació de l'espai Parc Natural (PRUG, PORN), entre d'altres". I ara sol·licita informació de si s'ha complit alguna de les prescripcions, cosa que segons els ecologistes no ha succeït.

El GOB havia denunciat al conveni Ramsar que ja fa temps que s'ha abandonat la redacció dels documents de planificació bàsica que han de tenir els parcs naturals, com la tramitació del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) de la zona, que es començà a redactar la legislatura passada i "s'ha deixat caducar".

També el darrer Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) aprovat ho fou per al període 1999-2002, la qual cosa significa, segons va dir el responsable de Biodiversitat del GOB, Antoni Muñoz, que "l'Albufera no disposa de planificació a mitjan termini". Pel que fa a la vigilància, a causa de les retallades, "ha assolit els nivells més baixos des de la incorporació de l'Albufera al llistat de Ramsar", digué Muñoz.

Situació de degradació

Per tot això, els ecologistes es mostren molt preocupats, perquè la situació dels espais naturals protegits en la seva opinió "és greu, amb una degradació evident dels nivells de gestió i conservació que s'havien assolit fins l'any 2011", va assenyalar Antoni Muñoz.

Al seu parer, "la política de desprotecció que du a terme la Conselleria comandada per Gabriel Company minva la capacitat de conservació dels espais protegits i posa en risc els seus valors naturals, va denunciar ahir l'entitat ecologista.

stats