Part Forana 31/05/2022

El govern espanyol traspassarà el castell d'Alaró al Consell de Mallorca enguany

La cessió és gratuïta i es preveu que sigui després d'aquest estiu

2 min
Imatge d'arxiu del Castell d'Alaró

PalmaLa finca del Castell d'Alaró podria tenir nou propietari després d'aquest estiu. El Ministeri de Cultura s'ha compromès amb el Consell de Mallorca a cedir-li gratuïtament aquest monument històric. Així es va acordar ahir dilluns, després d'una reunió entre Madrid i la institució insular, segons ha avançat Diario de Mallorca i ha confirmat l'ARA Balears. "És una finca important de Mallorca i hem fet feina intensament per aconseguir que sigui propietat de tots els mallorquins", explica la consellera insular de Territori, Maria Antònia Garcías.

Cada part del castell d'Alaró té un propietari diferent. La finca que està al voltant de totes les construccions és de propietat privada; el camí que puja a aquesta finca és públic i està en mans de l'Ajuntament d'Alaró; les restes de la muralla i el castell són propietat de l'Estat, i l'ermita i l'hostaleria són de l'Església. Fins ara, de la gestió del castell se n'encarrega la Fundació Castell d'Alaró.

Les murades del castell d'Alaró es troben en mal estat i "és urgent i necessari" fer-hi una intervenció, apunta el batle d'Alaró, Llorenç Perelló. El fet que el Consell encara no en sigui propietari i no en tingui cedit l'ús dificulta que pugui fer-hi intervencions per conservar el patrimoni. Per això, treballa en l'adquisició de la finca des de fa tres anys. "Continuam amb la idea de comprar la finca. L'operació de la cessió està ben encaminada i només falten els darrers tràmits", apunta García.

Cal recordar que la institució insular fa feina en l'adquisició de la finca des de l'any 2019. La compra d'aquest monument és un projecte aprovat de la ITS del 2017, que consistia a transferir un total d'1.053.000 euros al Consell per adquirir la finca. Però l'any passat el govern espanyol va decidir no donar-li l'ajut d'un milió d'euros perquè pogués adquirir la finca. Per aquest motiu, Perelló dubta que el compromís del govern espanyol es faci realitat. "Madrid torna a dir el mateix que altres vegades. Són compromisos que mai arriben. L'important no és el propietari del castell, sinó fer-hi una actuació d'urgència, perquè es troba en estat crític", apunta.

stats