Part Forana 11/01/2018

El Govern estimula l'activitat agrària amb un nou pla d'ajudes a pagesos professionals i SAT

La UE, gràcies a un estudi del Fogaiba, qualifica tot l'espai rural balear de "zona amb limitacions específiques"

Miquel Barceló
2 min
Dirigents de la Conselleria de Medi Ambient a Biniamar, on s'ha presentat la darrera nova línia d'ajuda al sector primari.

Selva"Assolir una renda digna" és l'objectiu que pretén el nou pla d'ajudes que ha habilitat la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca per als pagesos professionals i les societats agràries de transformació (SAT). S'obre una campanya d'ajuda de 4 milions d'euros per a aquells treballadors de la terra que, com a mínim, tinguin un 50% d'ingressos derivats de l'activitat agrària, segons que ha explicat el conseller, Vicenç Vidal, aquest dijous a una finca de Biniamar (Selva), als peus de la serra de Tramuntana, on s'ha activat un projecte de recuperació de l'activitat agrària de muntanya.

Aquest línia d'ajuda general s'ha pogut aprovar, segons que ha explicat el director general d'Agricultura, Mateu Ginard, al canvi de criteri de la Unió Europea que, gràcies a un informe del Fogaiba, ha permès qualificar la ruralia de les Illes en general de "zona amb limitacions específiques". D'aquesta manera, el Govern pot habilitar ajudes compensatòries a través de la bossa de 29 milions creada amb fons de la comunitat (52%), la Unió Europea (42%) i l'Estat (6%), en el marc del Pla de desenvolupament rural (PDR), que permetrà subvencionar l'activitat agrària professional fins l'any 2020.

Durant el 2017 s'ha consumit una partida de 4,6 milions, que han anat destinats a zones de muntanya (1,3 milions) i a zones desafavorides com les àrees de Campos i ses Salines (3,3 milions), amb un total de 680 beneficiaris. La resta de territori n'ha quedat exclosa.

A partir del 2018, el territori de la comunitat subjecte a explotació agrícola i ramadera professional es podrà subvencionar amb la finalitat d'incrementar la renda de la gent que viu del camp i de les SAT. Es preveu que aquesta línia d'ajuda augmenti la renda de 1.100 beneficiaris, segons les estimacions de la Conselleria.

Sembla que, de mica en mica, "Europa entén que Balears necessita mantenir el paisatge, encara que no sigui productiu", ha subratllat el conseller Vidal.

era

stats