Part Forana 22/08/2017

El Govern es compromet a modernitzar i internacionalitzar l'artesania local

La presidenta Armengol diu a Pollença que el petit comerç és una garantia de llocs de feina de qualitat

Miquel Barceló
2 min
March, Sansó, Armengol, Negueruela i el propietari de Teixits Vicens, Tomeu Fuster, durant la visita a l'empresa artesanal pollencina.

PollençaLa visita de la presidenta del Govern, Francina Armengol, a Teixits Vicens de Pollença, una emblemàtica empresa d'artesania telar de cinquena generació, ha servit per refermar el compromís de l'Executiu autonòmic amb la modernització i la internacionalització del producte artesà de les Illes. Segons la presidenta, el petit comerç és una garantia de llocs de feina de qualitat.

Armengol ha explicat que el Govern aposta per les empreses locals que creen artesania i comerç. Llavors, ha recordat que es mantenen obertes dues línies d'ajudes a la modernització d'aquest engranatge productiu, i també per promoure'n la imatge a l'exterior, mitjançant un programa d'internacionalització, que es tradueix en gran part amb l'assistència empresarial balear a les fires i exposicions de gran relleu i difusió a l'exterior.

La presidenta ha reconegut i agraït també la tasca de suport que fa l'Ajuntament de Pollença, en aquest objectiu de voler situar l'artesania local en una bona posició de competitivitat a fora, i s'ha compromès a mantenir l'empenta necessària al sector. Armengol ha estat acompanyada pel conseller de Treball, Iago Negueruela, i la directora general de Comerç, Pilar Sansó.

Teixits Vicens, amb cinc generacions a l'empresa familiar i amb una plantilla de 18 empleats (13 dels quals són treballadores), experimenta nous dissenys de teles en un procés industrial en què la matèria primera passa totes les fases d'elaboració a la mateixa indústria situada a la carretera del Port de Pollença, i deixa el producte llest i acabat per a la comercialització. Armengol l'ha posat d'exemple de superació i ha insistit que el Govern està al costat dels petits artesans.

Artesania

Un puntal per a Pollença

El batle de Pollença, Miquel Àngel March, ha dit que l'Ajuntament fa costat al comerç de proximitat, "que fa poble, crea feina i és un teixit fonamental per a la supervivència" de l'economia municipal. També ha explicat que es dona suport als artesans pollencins a través del pla de promoció de productes locals, ja que aquests formen un teixit econòmicament vitenc. Tomeu Fuster, en nom dels artesans, ha demanat una menor repercussió de l'IVA en el sector artesanal i que hi hagi sensibilitat política amb programes que permetin modernitzar l'artesania i que li aplanin el camí a l'hora de fer-la competitiva fora de la Comunitat.

Pollença està decidit a mantenir i potenciar la seva planta de petites empreses artesanals, que estan agrupades en una associació que presideix Lluís Magraner i que, segons ha explicat a l'ARA Balears el mateix president, aglutina un col·lectiu de 15 artesans.

Línies d'ajuda de Treball

Els petits artesans de les Balears disposen de dues línies de suport que la Conselleria de Treball posa al seu abast, segons han explicat fonts d'aquest departament. D'una banda, hi ha un programa de finançament per a la modernització dels petits tallers perquè puguin renovar maquinària, amb una partida d'1,3 milions d'euros, i de l'altra, hi ha un pla d'internacionalització amb ajudes econòmiques per a la promoció exterior, amb la finalitat d'obrir nous mercats i també de donar suport i assessorament tècnic. La partida de la Conselleria per a aquest tipus d'actuació és de 460.000 euros.

stats