Felanitx recupera la seva gerreta i la converteix en una icona

Divendres s'obre l'exposició dedicada a la peça de ceràmica que marcà tota una època

Consta que ja s'elaboraven en el segle XVI i que varen reaparèixer a mitjan segle XIX. Entre el 1891 i el 1950 hi ha documentades fins a 21 teuleres i gerreries que en produïen. La gerra felanitxera ressorgeix de l'oblit a la recerca del pedestal que la situï en el lloc que li pertoca: l'element ornamental de ceràmica que marcà una època, que ha estat recercada en un estudi que ha durat dos anys, del qual la historiadora de l'art Amàlia Sales i la dissenyadora Maggie Adrover han estat les veritables protagonistes.

El proper divendres, el Centre Cultural de Felanitx s'engalanarà per acollir una exposició que tracta de la història de la gerra de Felanitx a la qual s'han sumat, reinterpretant el seu estil, fins a 13 artistes locals, entre els quals hi ha Miquel Barceló. 

Aquest dilluns, el batle, Joan Xamena, el delegat de Cultura, Xisco Duarte, Maggie Adrover i Amàlia Sales han presentat l'exposició sobre la gerreta felanitxera, que servirà també al Centre Cultural per celebrar el seu 30è aniversari. Xamena ha anunciat que aviat sortirà una publicació sobre la gerra i ha destacat la feina feta per les dues comissàries de la mostra. "Es tracta de l'exposició més important que s'ha fet al Centre Cultural en 30 anys", ha assenyalat Xisco Duarte, i ha assegurat que és una expressió "sobre la identitat d'una època gloriosa de producció artística".

Amàlia Sales ha dit que les peces representen "una explosió de primavera", amb un iconografia molt acurada. Els botons, les flors, les copinyes i els coloms són elements comuns de la gran majoria de les peces decoratives, atès que la gerra està foradada i, per tant, no tenia cap altra utilitat que fer un paper artístic.

Mostra itinerant

"Es tracta d'una peça que no es troba enlloc, feta amb una argila molt porosa", ha explicat Maggie Adrover sobre la gerreta felanitxera. Ha assenyalat que la mostra que s'inaugura divendres, a les 20 h, té dues parts: una en què es podrà gaudir d'una col·lecció de 40 gerres, treta d'una selecció de 500, i una altra en què s'explica l'evolució de la gerra, els gerrers i un mapa amb les gerreries que hi havia a la ciutat. L'exposició es podrà veure fins el 10 de juny. En un futur proper tindrà un caràcter itinerant. Eivissa i Palma (centre de la Misericòrdia) l'esperen.

EDICIÓ PAPER 19/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF