Eivissa
Part Forana 13/07/2013

El GEN-GOB critica que l'excés de vaixells converteix les platges en una claveguera

Les embarcacions haurien d'estar dotades de dipòsits suficients per emmagatzemar les aigües brutes generades pels navegants durant dos dies

Efe
1 min

El grup ecologista GEN-GOB ha denunciat avui que cap autoritat no vetla pel compliment de la normativa en matèria d'abocament d'aigües residuals des dels iots recreatius a Eivissa. Per això, diuen, l'intens trànsit nàutic converteix les platges eivissenques "en clavegueres" durant l'estiu.

L'entitat conservacionista ha alertat en un comunicat que l'excés d'embarcacions (milers durant l'estiu) i el "descontrol absolut" sobre la seva conducta al litoral eivissenc "té greus repercussions sobre l'ecosistema i la qualitat de les aigües".

El GEN-GOB considera que el cas més paradigmàtic és el de les praderies de posidònia oceànica, que desapareixen a un ritme accelerat a tot el litoral. Això, malgrat estar protegides tant en l'àmbit estatal com internacional.

L'entitat ha constatat els greuges de l'activitat nàutica en diferents punts de la costa encara no urbanitzats i ha trobat signes d'augment de presència de matèria orgànica en l'aigua de mar i un increment substancial d'algues associades a aquest procés. El GEN-GOB atribueix aquestes troballes a les deixalles que generen les embarcacions que fondegen al costat del litoral.

Segons el GEN, les embarcacions que visiten l'illa durant l'estiu buiden les seves aigües grises directament al mar, de manera que incompleixen la normativa d'aplicació que prohibeix taxativament qualsevol abocament en zones de badia i a menys de 12 milles de la costa.

Les embarcacions han d'estar dotades de dipòsits suficients per emmagatzemar les aigües brutes generades pels navegants durant dos dies i els ports han de disposar d'instal·lacions de recollida d'aigües negres de les embarcacions. Així, els responsables han d'abonar la taxa corresponent d'aquest servei, recorda el GEN.

Segons el grup ecologista, la legislació vigent fa possible comprovar el seu estricte compliment "però ningú no hi fa res".

stats