URBANISME
Part Forana 25/06/2016

El futur pla urbanístic de Manacor toca terra

Passa d’un sostre de població de 200.000 habitants a 80.000 i elimina diversos plans urbanitzables

Miquel Barceló
2 min
EL CENTRE NO ES TOCA  Queda descartada qualsevol actuació que canviï la fesomia del casc antic.

ManacorEl planejament urbanístic de Manacor tindrà un nou horitzó a través del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), que s’aprovarà inicialment aquest proper dilluns en sessió plenària extraordinària, convocada per a les vuit del vespre. Després se sotmetrà a debat ciutadà i s’obrirà un període de 45 dies per presentar-hi al·legacions. A més, una quarantena d’organismes hauran de comprovar que el nou pla general d’ordenació respecta la regulació i la legislació urbanística supramunicipal existent.

El creixement poblacional del municipi passa d’unes expectatives demogràfiques de 200.000 habitants a un sostre que se situa al voltant de 80.000 habitants. La població actual ronda els 41.000. Entre d’altres constrastos respecte al planejament vigent, es retiren de les previsions urbanístiques diversos plans expansionistes a Portocristo i s’Illot, i s’elimina una zona d’oferta complementària esportiva entre Cales de Mallorca i Cala Murada. Pel que fa al sòl industrial, l’actual polígon té la porta oberta a una futura ampliació i es retira l’àrea de serveis programada al costat de l’hipòdrom.

Manacor disposa actualment de dos instruments de planejament urbanístic generals. Un d’ells són les Normes Subsidiàries (NS) de 1980, que exclouen de l’ordenament Cales de Mallorca, i que fins avui dia han patit un total de 36 modificacions. L’altre és el planejament de l’any 1965 que, tal com preveuen les normes del 1980, només afecta el centre d’interès turístic de Cales de Mallorca.

El Departament d’Urbanisme destaca que “el nou document proposa actuacions sostenibles en termes ambientals i econòmics”. A més, “s’adapta als recursos naturals i energètics dels quals es disposa”, expliquen els tècnics responsables del document. També apropen les zones verdes al nucli de població actual, i s’inclouen cinquanta elements més en el catàleg de patrimoni històric. Igualment, es regula la instal·lació de sistemes d’obtenció d’energies renovables en sòl rústic, d’acord amb el valor ambiental de cada terreny.

En termes econòmics “el document és sostenible perquè s’ajusten els espais lliures públics a la població prevista s’adscriuen, sempre que ha estat possible, a noves urbanitzacions”, expliquen els tècnics redactors del nou pla general. Això significa que en la majoria de casos seran els propietaris dels terrenys en què es puguin desenvolupar noves urbanitzacions els que hauran d’aportar les zones verdes previstes.

Mantenir l’actual planejament suposa haver d’assumir moltes expropiacions de zones verdes, l’abast de les quals va en funció del sostre poblacional. Amb les noves restriccions, els espais a convertir en zona pública també es redueixen.

L’Ajuntament de Manacor, dia 29 de setembre de 2014 va acordar iniciar la revisió del planejament de tot el terme municipal i suspendre durant un any els processos d’expropiació vinculats a les normes subsidiàries del 1980.

stats