Part Forana 07/05/2022

El fons inversor Gingko vol descontaminar la central d'Alcanada, però a canvi de construir-hi pisos

La batlessa d'Alcúdia defensa que en aquell espai no és possible aixecar-hi edificis "de cap manera"

3 min
La llarga història
 De la protecció (o no)
 De la central d’Alcanada

PalmaDescontaminar l'antiga central d'Alcanada (Alcúdia) tindrà un preu: construir-hi pisos. Sembla que aquesta és la jugada del fons inversor Gingko, que l'ha comprada a Endesa, un fons especialitzat en la regeneració d'espais industrials. Ara bé, aquesta regeneració també implica aixecar-hi edificis d'habitatges. Els de Gingko ho van plantejar a la batlessa d'Alcúdia, Bàrbara Rebassa, i segons ha pogut saber l'ARA Balears, el Consell de Mallorca també tenia aquesta informació. Ambdues institucions es van reunir fa unes setmanes amb representants de Gingko. En tot cas, "allà no s'hi pot construir de cap manera", va dir Rebassa a l'ARA Balears sobre aquesta qüestió, a qui li sembla estrany que el fons inversor continuï amb la compravenda.

Endesa també va confirmar-ne el traspàs. En el comunicat hi destacava que l'objectiu de Ginkgo és "regenerar aquesta infraestructura i, juntament amb les administracions local, insular i autonòmica, adaptar-la a les necessitats del projecte d'Alcúdia Tech Mar", informa Endesa. Aquest projecte va ser declarat estratègic pel Govern, ja que aposta pel desenvolupament d'una nova política d'atracció econòmica, ambiental i cultural basada en el desenvolupament pioner i integral de la descarbonització de la mar, un dels projectes principals d'aquest eix estratègic.

Ara mateix, la central elèctrica d'Alcúdia és un espai clau per a diferents institucions. La Direcció Insular de Patrimoni va incoar fa prop de dos mesos l'expedient per declarar l'espai industrial com a Bé d'Interès Cultural (BIC). "Siguin quins siguin els propietaris de la central, si finalment es declara BIC la central, s'haurà d'estudiar molt bé què s'hi pot fer", explica la directora insular de Patrimoni, Kika Coll. A la batlessa, això sí, la va sorprendre que Gingko continuàs interessat a comprar la central tot i que "des del Consistori hem deixat molt clar que no s'hi pot construir de cap manera".

Un dels projectes a l'estat espanyol d'aquest fons inversor és a Màlaga: la transformació de l'espai que ocupava l'antiga central tèrmica de la ciutat andalusa. És un dels projectes immobiliaris més grans que s'hi esperen des de fa uns anys, el 2018, quan Ginkgo va comprar la central. El mes de febrer de 2022 es va dir que les obres començarin aquest any (tot i que s'esperaven començar-les el 2021). El projecte inclou amplis espais verds, però també un màxim de 800 habitatges i zones comercials.

Endesa incompleix l'acord de 2004

Segons fonts de l'Ajuntament d'Alcúdia, amb aquesta compraventa Endesa "s'escapa" de resoldre i fer efectiva la seva part de l'acord que va firmar amb el consistori alcudienc l'any 2004. En aquest acord s'estipula que Alcúdia concedirà llicències i compensacions fiscals a Endesa amb relació a Es Murterar, a canvi que l'empresa elèctrica cedís part de l'antiga central d'Alcanada a les arques públiques: en total 29.447 m2.

Aquests terrenys, a més, s'havien de cedir descontaminats, una tasca de la qual s'havia d'encarregar Endesa i que encara està pendent. Endesa no ha aportat a l’administració els informes d’avaluació de la contaminació ni el pla o projecte de descontaminació

Definir posicionaments

El projecte Alcúdia Tech Mar va ser delcarat estratègic pel Govern en la seva aposta d'Inversions 2030. La notícia de la venda de la central a un fons inversor ha posat en alerta tant el Consell de Mallorca com la Conselleria de Fons Europeus, Cultura i Universitat. La presidenta del Consell, Catalina Cladera, en unes declaracions fetes divendres després de saber que la central acabaria en mans del fons inversor, va dir que les institucions estan implicades en el projecte Alcúdia Tech Mar, que planteja que es reconvertirà l'espai per donar-li "usos industrials, socials i socioculturals". El projecte queda "lluny d'especulació hotelera i residencial. S'ha de recuperar la zona per a Alcúdia i els mallorquins, i apostar per la innovació. Esper que l'operació no perjudiqui el projecte", va explicar.

Fonts de la Conselleria de Fons Europeus, segons ha pogut saber l'ARA Balears, han convocat reunions amb les institucions locals, insulars i autonòmiques per tractar el tema i definir posicionaments. I asseguren també que en aquella zona industrial no s'hi pot construir.

stats