PART FORANA
Part Forana 12/01/2017

120 foguerons 'encendran' Manacor durant la revetla de Sant Antoni

Establert un protocol de seguretat amb especial atenció a l'entrada de gent als Dolors durant les completes

M. Barceló
3 min
Aquest dies, els escolars ja viuen Sant Antoni en les seves activitats escolars.

ManacorIl·luminada i calenta. Així es presenta la revetla de Sant Antoni a Manacor, dilluns 16 de gener, amb 120 foguerons per mantenir la temperatura festiva. Tot, emperò, dins un ordre i un protocol de seguretat que pretén evitar ensurts i aconseguir que les jornades de dilluns i dimarts transcorrin amb normalitat.

La ciutat ho té tot a punt i s’hi esperen molts santantoniers per gaudir de la bulla de la festa més gran que es viu al municipi. Des de l'Ajuntament, la Junta de Seguretat ja ha establert algunes mesures, com una major presència policial, sobretot durant el recorregut dels dimonis des del primer ball fins a les completes a l'església dels Dolors, on la gent no podrà entrar amb motxilles, bosses, botelles o objectes contundents, segons ha informat l’inspector en cap de la Policia Local, Antoni Sureda. Una cinquantena d'agents, alguns d'ells de paisà, vigilaran que no hi hagi aldarulls o comportaments incívics.

Com a novetat, s’instal·laran barreres arquitectòniques al carrer del Convent i al carrer Nou per impedir-hi el pas de vehicles. Les completes són, de fet, un dels actes més multitudinaris de la festa i enguany hi accediran 1.692 persones, que és l’aforament màxim que s’ha establert per a l’església. Des del Patronat de Sant Antoni i des de l’Ajuntament de Manacor es recomana visitar els foguerons i seguir la comitiva del dimoni a peu o en bicicleta.

Per contribuir a reduir la circulació de cotxes i evitar col·lapses de trànsit, durant la festa de Sant Antoni s’obrirà gratuïtament l’aparcament de na Camel·la la nit de dia 16 a dia 17, quan s’encenen els foguerons, i dimarts fins a les tres del capvespre, quan ja hagin conclòs les beneïdes.

Des del Patronat de Sant Antoni, el president, Antoni Gomila, ha insistit que "els santantoniers han de tenir en compte que no és possible anar pertot i que hauran de triar entre veure la colcada, les completes o l’encesa del primer fogueró". En aquest sentit, en el cant de les completes el creuer de l’església gran de la ciutat estarà reservat als membres de la Banda Municipal de Música. El rector de Manacor, Andreu Genovart, ha agraït que els manacorins siguin més conscients i entenguin que "les completes tenen una part litúrgica que s’ha de respectar".

Prohibit tirar petards

La Policia Local ha advertit de la prohibició de tirar petards, com es fa d'alguns anys ençà, i per tant es retirarà tot el material pirotècnic que es localitzi a les vies públiques.

A més, com l’any passat, els cavalls i les bísties de muntura només podran circular entre les 16 i les 19 h de dia 16 de gener i sempre s’haurà d’acordar el trajecte amb la Policia Local, que custodiarà la colcada i els trajectes amb cavalls i bísties per tal de garantir el desenvolupament normal de la festa.

Nombroses activitats escolars

Des del departament municipal d’Educació, la primera tinent de batle, Catalina Riera, ha explicat que "ja fa alguns anys que apostam per transmetre als infants i als joves el protocol de Sant Antoni oferint activitats educatives que fomentin el respecte i les diferents maneres de viure la festa".

En aquest sentit, s’han repartit unes 5.000 fitxes entre els escolars, que ells mateixos s’encarregaran de convertir en caretes de dimoni. A més, els alumnes dels diferents cicles d’Educació Infantil i Primària acudiran a alguna de les activitats didàctiques que ofereixen els Serveis Educatius Municipals. Els infants de sisè d’Educació Infantil sentiran la història de 'Sant Antoni i el porquet', un conte que segueix la vida del sant. Els alumnes de segon de Primària se submergiran en la simbologia de la festa amb l’activitat 'Un vestit nou per a Sant Antoni', i els escolars de quart de Primària han après a glosar amb l’activitat 'Una glosa mai fa nosa!'. A més, els alumnes de sisè de Primària del municipi participen, amb l’ajuda de diferents artistes de Manacor, en l’elaboració de les figures que coronaran el fogueró que dia 16 cremarà a la plaça de la Bassa i que enguany recrearan 'El llibre de les bèsties' de Ramon Llull.

stats