Corrupció empresarial
Part Forana 01/04/2014

Ferré accepta 7 anys de presó i 11 milions

El judici pel frau del grup Playa Sol acaba amb una conformitat de l’expropietari i el comptable

David Ventura
3 min

Eivissa.El judici a l’hoteler Fernando Ferré, expropietari del grup Playa Sol, que va arribar a tenir 50 hotels i sumar un total de 15.000 places hoteleres -la majoria de les quals a Eivissa-, finalment es va liquidar en un matí.

La defensa de l’hoteler va arribar a un acord amb la Fiscalia, que va acceptar rebaixar la seva petició de 81 anys de presó i s’ha conformat amb una condemna de 7 anys i una multa d’11 milions d’euros per 14 delictes contra la Hisenda Pública i tres contra els drets dels treballadors. El seu comptable, Josep Oller, ha estat condemnat a 14 mesos de presó i una pena econòmica de la mateixa quantia, 11 milions d’euros.

Tots dos hauran de pagar 11 milions d’euros més per responsabilitat civil subsidiària, encara que a causa de la seva situació d’insolvència és gairebé segur que aquesta quantitat l’hauran d’abonar els actuals administradors del grup Playa Sol, que a més a més es troba en situació concursal.

Les penes, al detall

Ferré ha estat condemnat a 3 mesos i 4 dies de presó per cadascun dels 14 delictes contra la Hisenda Pública dels quals ha estat declarat culpable, més el pagament d’una multa de 10.275.256 euros. També ha estat considerat culpable de tres delictes contra els drets dels treballadors: per un d’ells ha estat condemnat a 2 anys i 6 mesos de presó, per un altre ha rebut una pena de 6 mesos de presó i pel tercer haurà de pagar una multa de 2 euros diaris durant un període de 6 mesos.

En total, suma un conjunt de 7 anys de presó i 11 milions d’euros, aproximadament. Els advocats de Ferré veien la situació del seu defensat molt complicada a causa de les aclaparadores evidències en contra seva i han intentat per tots els mitjans arribar a un acord amb la Fiscalia per, a posteriori, sol·licitar que a l’hoteler se l’eximeixi de complir la pena de presó a causa de la seva avançada edat i el seu precari estat de salut.

De fet, l’hoteler Ferré es va presentar en els jutjats d’Eivissa caminant ajudat per una crossa i amb la mirada extraviada, i durant la vista pública va contestar a la jutgessa balbotejant, com si patís senilitat. La jutgessa li va haver de preguntar fins a tres vegades si acceptava l’acord i la pena imposada i, finalment, després d’un etern circumloqui que va posar nerviosa la jutgessa, l’empresari va dir que sí. La sentència no és ferma, perquè els advocats dels actuals gestors del grup Playa Sol sol·licitaran al Jutjat Mercantil que doni la seva conformitat a pagar els 11 milions de responsabilitat civil subsidiària.

Els fiscals, atrapats

El judici va viure una anècdota grotesca quan, a les 10 del matí, els quatre fiscals del cas -entre els quals es troba el fiscal anticorrupció Pedro Horrach- varen tenir una experiència de xoc extrema sobre com funcionen les peculiars instal·lacions de l’edifici dels jutjats d’Eivissa, perquè quedaren atrapats durant prop de deu minuts a l’interior de l’ascensor, cosa que va provocar les bromes de funcionaris i periodistes locals, que ja saben que aquests ascensors no són de fiar.

Els guàrdies de seguretat, amb l’ajuda d’una clau mestra i d’una espècie de gat hidràulic, varen aconseguir obrir les portes i van rescatar els fiscals de l’interior.

stats