Part Forana 14/09/2020

La FELIB reclama la derogació de la llei Montoro

La federació valora positivament les mesures anunciades pel Govern, però creu que encara es troben lluny de dotar de suficient autonomia els ajuntaments

T.riera
2 min
Imatge d'una reunió entre Felib i consistoris./ ISAAC BUJ

ManacorEl president de la Federació d'Entidats Locals de les Illes Balears (FELIB), Antoni Salas, ha reclamat aquest dilluns la derogació de la llei Montoro perquè els ajuntaments tinguin autonomia per gestionar els seus recursos. La FELIB valora positivament el conjunt de mesures anunciades pel Govern de l'Estat, però considera que estan lluny de dotar els ajuntaments de suficient autonomia sobre els seus recursos. No obstant això, Antoni Salas assenyala que "és una primera passa per anar reconduint la situació financera dels ajuntaments".

El Ministeri d'Hisenda ha assegurat que impulsarà un nou reial decret perquè les entitats locals tinguin un major marge pressupostari per afrontar la crisi generada per la pandèmia del covid-19, però des de la FELIB apunten que aquest només se centra en la regla de despesa i deixa fora l'ús dels romanents. "Els ajuntaments el que hem demanat és derogar perpètuament la llei Montoro a la qual estam subjectes", ha insistit Salas.

Des de la FELIB recorden que poder gastar el 80% del superàvit del 2019 en inversions financeres més sostenibles "està bé", però el més important és que "els ajuntaments hem de decidir com i en què gastar els doblers dels romanents acumulats durant anys i que són fruit de l'esforç dels ciutadans, per això hi ha els governs municipals elegits democràticament, tan dignes com les altres institucions insulars, autonòmiques i de l'Estat". Consideren també que "es perd una oportunitat de derogar la llei Montoro", que "seria la decisió que millor s'adaptaria a les necessitats dels municipis".

Per altra banda, El Pi, partit al qual pertany Antoni Salas, ha emès també un comunicat en què se suma a la petició de derogar la llei Montoro i ha qualificat de "corralito socialista" la proposta d'Hisenda. El president de Proposta per les Illes, Antoni Amengual, ha instat la presidenta del Govern, Francina Armengol, a posar els interessos de les Balears per damunt dels del seu partit i que se sumi a les demandes dels ajuntaments.

stats