Part Forana 04/05/2021

L'embolic d'Es Sindicat de Felanitx i la facultat de Belles Arts

L'equip de Govern del municipi ha presentat una moció que sol·licita al Govern i Consell de Mallorca que l'espai sigui la seu del grau que vol impartir Adema

3 min
Façana de l'edifici Es Sindicat.

PalmaL'històric edifici situat al municipi de Felanitx, on s'hi estan fent tasques de manteniment, és notícia. Els tres socis de govern de l'Ajuntament del poble (PP, PI i Bloc per Felanitx) demanen al Consell de Mallorca i al Govern que "facin tots els tràmits necessaris perquè l’edifici d’Es Sindicat sigui la seu de la facultat de Belles Arts". Ho faran en una moció que defensaran en el pròxim ple, dilluns dia 10 de maig. Fonts del govern municipal han revelat certa molèstia amb el Consell de Mallorca per la falta de comunicació sobre els plans de futur que té per l'edifici. Des de l'equip municipal assenyalen, en una nota, que "la restauració d'aquest edifici és costosa, però les passes burocràtiques per aconseguir que sigui la futura seu de la carrera de Belles Arts també duen el seu temps i és una qüestió que podria ser considerada".

La regidora del municipi Melanie Mesquida, que s'encarrega de les àrees d'Hisenda i Pressupostos, Turisme, Cultura i Patrimoni i la delegació de la batlia de Portocolom, recorda que ja fa quasi dos anys que es va expropiar Es Sindicat, "quan el president del Consell de Mallorca era Miquel Ensenyat", i es va plantejar que l’espai fos un centre d’arts plàstiques. "A totes les institucions ens semblava bé fer un centre així, però ara ja l’estan fent net i a nosaltres ningú ens ha dit què hi volen fer finalment”.  Aquesta demanda s'emmarca en el context de la idea d'Adema, juntament amb la UIB, d'impartir el grau de Belles Arts a les Illes Balears.

Mesquida apunta que des de l’Ajuntament consideren que Es Sindicat seria "un bon lloc" per ser la seu de la facultat de Belles Arts, i que també s’ha d'obrir a altres disciplines artístiques. “S’han de fer les passes necessàries per aconseguir-ho. Seria una manera d’activar el municipi en l’àmbit econòmic, social, cultural i acadèmic”, diu la regidora. A més, “deixaria d’estar tot centralitzat a Palma”, apunta. 

El president del patronat d'Adema, Diego González, ha dit a l'ARA Balears que Es Sindicat seria "un lloc magnífic per fer-hi algunes activitats del grau". Quan estigui habilitat, això sí. Amb tot, González no ha amagat la seva "sorpresa" en relació a la consideració de l'Ajuntament de Felanitx. "Havíem parlat amb altres ajuntaments, com Inca i Palma, que tenen espais singulars i que són atractius per fer-hi el grau, però no amb el de Felanitx", ha explicat. El president ha recordat que la intenció d'Adema és que el grau sigui "multicèntric", per tal d'aprofitar els espais que tenen les Illes Balears. "Si s'adequa a les competències del nostre grau, per nosaltres no hi hauria cap problema en tenir en compte Es Sindicat per fer-hi assignatures".

En aquests moments, l'Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación (ANECA) està avaluant el projecte d'Adema del grau de Belles Arts. Si tot va bé, el primer curs arrancarà el mes de setembre de 2022.

Idees robades

El regidor pel PSIB-PSOE de Felanitx, i exmembre de l'equip de govern municipal, Xisco Duarte, diu que això és “una jugada política” i que el govern del municipi s’ha “apropiat” d’idees del seu partit: “El projecte de convertir Es Sindicat en la seu del grau de Belles Arts és dels socialistes”, ha dit a l’ARA Balears Duarte. Que fos la seu del grau de Belles Arts ve d'enrere, de l'any 2018, recorda Duarte; i no es referia, precisament, al grau d'Adema, sinó a un que fos públic i de la UIB. "El Govern no ha tancat la porta a implantar el seu propi grau de Belles Arts", diu el socialista que actualment forma part del gabinet de la Conselleria d’Hisenda.

El Consell de Mallorca ha redactat un projecte de rehabilitació de l’edifici que espera poder finançar amb una partida dels fons europeus. Aquest projecte, però, segons apunten des de Presidència del Consell, no inclou quins usos es donaran a l’edifici històric. 

Duarte també comenta que després de la rehabilitació s’haurà de fer un pla director per decidir “quin serà el futur de l’edifici: quines activitats s’hi faran, quin ús tindrà…”. En un principi, diu el socialista. “La idea és que sigui un lloc vinculat amb l’art, però actiu i educatiu. No ha de ser una cosa museística estàtica i només visitable. S’hi han de poder fer màsters internacionals i estudis reglats”, considera Duarte.

stats