Part Forana 19/01/2021

Felanitx nomenarà fill il·lustre Joanot Colom

Aquesta declaració es fa amb motiu del 500è aniversari de les Germanies

Catalina Riera
2 min
Imatge de l'ajuntament de Felanitx

FelanitxL'Ajuntament de Felanitx va aprovar en el ple d'aquest dilluns començar amb els tràmits per declarar fill il·lustre Joanot Colom, un dels caps de les Germanies. Aquesta iniciativa, que va tenir 16 vots a favor i 1 en contra (per part de Vox), es va presentar amb motiu de l'aniversari de la Germania, que dia 7 de febrer celebrarà 500 anys.

"Va ser un dels esdeveniments més importants de reivindicació de drets socials de la nostra història com a poble. La derrota agermanada va suposar la total decadència del Regne en els segles posteriors fins a la seva dissolució. Per això, considerem imprescindible que les institucions commemorin i donin a conèixer aquells fets que han deixat empremta en la nostra societat", explica la portaveu d'El Pi de Felanitx, Melanie Mesquida.

"És una moció que fan tots els partits conjuntament i una llàstima que Vox desconegui quina és la realitat de la història de Mallorca. Joanot Colom va néixer a Felanitx, i és un reconeixement a la seva història", diu la portaveu del Partit Popular de Felanitx, Catalina Soler. "És una figura a la qual no s'ha fet cap mena de menció ni reconeixement i estam contents de poder donar-li aquesta distinció", afegeix la portaveu de Podem per Felanitx, Caterina Ramón.

"Les institucions tenim el deure de reconèixer la història i amb aquesta declaració fem un homenatge als Agermanats. M'adheresc a la proposta de nomenar Joanot Colom fill il·lustre del municipi, ja que era felanitxer i va ser un personatge que va lluitar contra les injustícies socials i econòmiques de la seva època", afegeix el regidor del grup no adscrit, Joan Aznar.

A més d'aquesta distinció, també es demana que es facin gestions perquè es col·loqui a un lloc de rellevància l'escultura de Joanot Colom que va fer Jaume Mir. També una altra de les iniciatives és "posar el nom d'aquesta figura a la plaça de Pax", explica el portaveu del Bloc per Felanitx, Miquel Lluís.

Per la seva banda, Maria Vidal, de Vox, defensa que el seu partit "no té cap problema amb la història de les Germanies ni amb la figura de Colom", però sí que considera que aquesta moció "no reflecteix la història real del que va passar fa 500 anys" i per aquest motiu hi va votar en contra.

stats