Part Forana 25/04/2022

La farmaciola de Moscari, més enllà de l'atenció sanitària

Punts com aquest faciliten l'accés als medicaments als pobles petits, però també treballen l'acompanyament a les persones

2 min
Atenció a la farmaciola de Moscari

Xarop per a la tos, ibuprofens, laxants. El carro de compra arriba cada dia a la farmaciola de Moscari carregat de medicaments bàsics. Després, es col·loquen en una petita pretatgeria i els pacients s'afanyen a arribar [tot i que alguns ja esperen abans d'obrir]. "Si algú té una recepta nova, l'hem de comanar". És així com les farmacèutiques Aina Maria Quetglas i Bel Mayol han arribat a conèixer molt bé la major part dels veïns del llogaret de Selva. Des de la farmàcia de Campanet, regentada per Margalida Gelabert, dediquen una hora cada dia a atendre, però sobretot a acompanyar, tothom que s'hi apropa.

"Ma mare viu a Caimari i no camina, així que tenir la farmaciola aquí m'és molt còmode". Ho explica Margalida Muntaner, una habitual a la farmaciola que assegura "estar encantada" amb l'atenció. El seu testimoni serveix per exemplificar la funció principal de punts com aquest, és a dir, l'accessibilitat als medicaments per a persones grans o amb dificultats per desplaçar-se. Igualment, després de la pandèmia, els pacients joves s'han incrementat, ja que "abans no es plantejaven venir i ara saben que existim", explica Quetglas.

Atenció a la farmaciola de Moscari

A banda de l'atenció des de darrere el mostrador, les farmacèutiques es coordinen amb el metge i la infermera. Saben el que necessita cada un i fins i tot, el que no, ja que moltes persones grans tenen tendència a acumular medicaments i això també s'ha de controlar, assegura Quetglas. L'atenció és tan personalitzada que també aclareixen dubtes i fan servei a domicili. De fet, mentre ho conta, la farmacèutica creua el carrer i toca el timbre d'un portal. Visita una veïna d'avançada edat a qui sap que li falten alguns productes bàsics d'higiène.

La de Moscari és una de les cinc farmacioles que hi ha a Mallorca. La resta, es troben a Cala Mesquida, Lluc, es Llombards i la UIB. Aquests punts s'obren als pobles que no arriben a les condicions que permeten obrir una farmàcia, normalment per nombre d'habitants.

Aquesta és oberta només una hora cada dia [excepte els dimarts, quan el doctor és a la Unitat Bàsica de Salut i l'atenció s'allarga]. "Em salven cada setmana", diu una altra veïna que s'aproxima amb no una sinó tres targetes sanitàries. És així com aquests punts s'han convertit en imprescindibles en l'atenció sanitària i en la persona.

stats