Publicitat
Publicitat

PALMA

50 euros per escopir al carrer

Cort presenta el text definitiu de l’ordenança cívica, on renuncia finalment a regular els artistes

Escopir al carrer, no recollir excrements del ca, llançar-hi un xiclet, un cigarret, la pell d’una fruita, un paper o una llauna podrà ser sancionat a Palma amb una multa d’entre 50 i 200 euros a partir del proper mes de setembre. De la mateixa manera ho serà orinar al carrer, mentre que si, com escopir, es fa en un espai amb gran afluència de gent, on hi hagi menors o es tracti d’un edifici catalogat, es considerarà una infracció greu sancionada amb entre 200 i 400 euros. Defecar a la via pública sempre es considerarà greu.

Així s’ha especificat dins el text definitiu de l’ordenança de convivència cívica que el govern municipal del PP aprovarà en un ple extraordinari el proper dia 12 de maig. El tinent de batle de Turisme i coordinador municipal, Álvaro Gijón, va explicar ahir les modificacions i aclariments introduïts després de mesos de tramitació, polèmiques, més de 2.000 al·legacions presentades i diverses rectificacions. “Ha estat un procés llarg”, va admetre Gijón, qui advertí que “sabíem que generaria polèmica”.

Tot i això, el responsable municipal recordà que la iniciativa d’aprovar aquesta ordenança és fruit d’un acord del ple de l’Ajuntament, aprovat per unanimitat i a proposta del grup socialista, a partir d’un model proposat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). “El PSOE i MÉS haurien d’explicar el seu rebuig al text sense presentar-hi cap alternativa”, criticà Gijón sobre l’oposició.

En qualsevol cas, el tinent de batle admeté que el text definitiu és “més realista”, però va assegurar que els canvis que s’hi han fet responen al “diàleg i màxima voluntat de consens” amb fins a 17 entitats socials i col·lectius. La principal qüestió en la qual el govern municipal del PP ha fet marxa enrere és en la regulació de l’activitat dels artistes de carrer. L’ordenança finalment no inclourà res de nou -ja existien restriccions horàries- i això que en el text original es pretenia fins i tot fer un “càsting” als artistes per dedicir si podien actuar o no al carrer.

Mal de regular

Gijón va admetre la dificultat de regular activitats tan diverses i assegurà que la qüestió s’abordarà més endavant amb aquest col·lectiu “i només amb l’objectiu d’evitar molèsties innecessàries a comerciants, restauradors i veïns”.

Altres qüestions que s’han rectificat per fer l’ordenança menys restrictiva i a partir de les al·legacions presentades són les referents a prostitució -només se sancionaran els clients en la via pública-, mendicitat -només la falsa que s’exerceixi amb força i coacció-, els ‘sense sostre’ -que no seran sancionats en cap cas-, la drogoaddicció -no es confiscaran els utensilis- o els pisos pastera -no se sancionaran per evitar entrar en casos d’agrupament familiar per la crisi-.

Gijón va defensar que l’ordenança permetrà donar resposta “coherent i eficaç” a les queixes de ciutadans per qüestions previstes en l’ordenança, més de 13.000 durant l’any passat, segons les dades de la Policia Local.

El text inclou una disposició que deroga totes les disposicions d’altres ordenances que contradiguin aquesta. Això va ser advertit ahir pels grups de l’oposició, que mantenen la seva petició perquè el govern del PP retiri el text. Des del PSOE assenyalaren que qüestions específiques com la botellada, amb ordenança específica des de 2011, quedaran ara sense regulació. MÉS criticà també, al marge del contingut, “l’ambigüitat del text, la duplicitat i competència generada entre diferents normes vigents”.