SINEU

Les esquerres de Sineu s'aglutinen en un nou grup polític

El partit serà de perfil assembleari, nacionalista i municipalista

Sineu disposarà, previsiblement, d'un nou grup polític d'àmbit local que aglutinarà diferents sensibilitats progressistes i nacionalistes i que es presentarà a les eleccions municipals del 2015. Aquesta és la intenció dels impulsors del nou partit que està en procés de formació i que ja ha definit quin serà el seu perfil: assembleari, d'esquerres, nacionalista, ecologista i municipalista, segons indica una font implicada en el procés. L'objectiu és crear una base social, sense personalismes polítics, que engresqui els ciutadans a participar activament en la política municipal. Tal com indica aquesta font, la nova formació no serà una coalició de partits, sinó una unió de gent a títol individual.

El nou projecte polític ja ha començat a prendre forma. S'han mantingut diverses reunions i està previst que se'n dugui a terme l'assemblea constituent durant el mes de novembre. Serà llavors quan s'aprovaran els estatuts i se'n decidirà el nom. En la darrera trobada, es varen formar les diverses comissions, com la de Medi Ambient, la de Festes i la de Cultura, que començaran a treballar per configurar les seves propostes de gestió.

La iniciativa neix de les bases del partit Sineuers Independents, d'Esquerra Republicana i de diverses associacions culturals, socials i esportives del municipi.

Un nou mapa electoral

Segons explica Miquel Gelabert, portaveu de Sineuers Independents (SI), amb la creació del nou partit, desapareixeria la històrica formació, que no és un partit polític, sinó una agrupació electoral, és a dir, una associació temporal de veïns, que no té estatuts i no pot formar part en una coalició preelectoral. En la darrera assemblea del grup, la primavera de 2013, es va decidir impulsar aquest nou projecte. "Plantejaren dues opcions: formar part d'una nova junta local de la coalició MÉS o treballar per reunificar les esquerres del municipi", explica. Finalment, s'optà per aquesta darrera.

Pel que fa als altres partits progressistes del municipi, ERC i PSOE, mantindrien les seves juntes locals, ja que el nou projecte és estrictament municipal. De fet, la unió al nou partit no implicaria cap tipus de quota política, sinó que es faria a títol personal. "No serà un partit de partits, sinó un partit de persones", indica Gelabert. De moment, la intenció dels republicans seria no presentar-se com a grup polític per separat, mentre que el PSOE encara no s'hauria definit.

EDICIÓ PAPER 13/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF