Part Forana 25/10/2019

Maria Pons: “No em veig a un altre lloc que no sigui a primera línia de la política local”

Entrevista a la batlessa de Santanyí

Miquel Barceló
4 min
“No em veig a un altre lloc que no sigui a primera línia de la política local” Maria Pons

SantanyíMaria Pons (1960) és mestra de formació, tot i que gran part de la seva vida laboral l’ha dedicada a la Confraria de Pescadors de Santanyí, de la qual és la secretària. Va entrar a l’Ajuntament com a regidora l’any 2003 amb Miquel Vidal com a batle. En diferents etapes ha estat regidora de Salut, Festes, Gent Gran, Policia, Protecció Civil, Igualtat i de la Dona... El juny passat es convertí en la primera batlessa del municipi.

A Santanyí sempre ha governat la dreta. Per què és imbatible?

En eleccions locals, es vota més les persones, més enllà de les sigles. I les que han governat crec que han estat a prop de la gent i han fet que els veïns sentin l’Ajuntament com la veritable casa del poble. Jo mateixa tenc molt clar que és així com vull que se’m recordi, perquè no hi ha res millor que estar a prop de la gent i aconseguir que cada un dels tretze nuclis urbans del municipi millorin dia a dia.

Quins són els reptes més importants que us heu proposat fins al 2023?

Volem continuar acostant l’administració a la ciutadania, no només amb oficines i dependències on els veïns puguin acudir. En l’àmbit supramunicipal hi ha molts projectes pendents d’executar per part del Govern i el Consell de Mallorca, i la nostra feina serà continuar reclamant-los.

Dels projectes de l’oposició, pensau incorporar-ne algun a l’agenda?

Sens cap mena de dubte. Si els partits de l’oposició fan propostes adequades per al municipi, evidentment les tindrem en compte. Crec que el mandat del poble està clar, vàrem obtenir el millor resultat que ha aconseguit el PP a Santanyí: 10 regidors per 7 de l’oposició. I sabem com fer les coses.

Ara fa quatre anys, el Consell anuncià la construcció d’un parc de bombers comarcal a Santanyí. Ha estat una decepció que no s’hagi avançat gens, més enllà de la cessió de terrenys que ha fet l’Ajuntament?

No hem avançat en absolut des del març de 2017, quan el llavors president del Consell va venir a fer-se la foto on s’ha de construir el nou Parc de Bombers del Migjorn. Va convocar tots els batles de la comarca i va assegurar que estaria enllestit abans que s’acabàs la legislatura anterior. Avui dia, nosaltres encara ni hem vist el projecte.

Quines propostes teniu en la lluita contra el canvi climàtic?

Precisament a la sessió plenària d’agost es va aprovar el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), un document estratègic de planificació energètica i climàtica local. En breu posarem en marxa dues campanyes: una d’enfocada a l’estalvi d’aigua, tant en els equipaments públics com en el sector serveis i l’àmbit domèstic; l’altra mesura serà la substitució de l’enllumenat públic per un de més eficient, també les bombetes de tots els edificis públics.

Reclamareu el retorn del tren a Santanyí, tal com fa Artà?

Clar que sí! Està en el programa electoral. Tenc la sort d’encara recordar quan el tren arribava a Santanyí..., en tenc ben present el renou i com els nins i les nines es reunien per veure’l arribar. Era un espectacle, com anar al cine! Més enllà de la nostàlgia, seria un gran benefici per a tot el municipi.

S’ha de perllongar fins a Santanyí el desdoblament de la carretera Llucmajor-Campos?

De Campos a Santanyí tenim bona comunicació. Abans s’haurien de fer altres inversions, com és la carretera amb ses Salines i la Colònia de Sant Jordi. O la més que urgent ronda de s’Alqueria Blanca, un altre dels projectes que no ens cansarem de reivindicar. I pensant en l’impacte turístic, seria interessant que s’executàs el projecte del carril bici per enllaçar Campos i Santanyí.

Heu reivindicat la millora del servei sanitari, especialment per a Cala d’Or. Palma no atén tampoc aquesta demanda?

Precisament, dia 11 de novembre tenim cita amb la Conselleria de Salut per parlar d’aquest tema i d’altres. Cala d’Or necessita un PAC i una ambulància medicalitzada. En temporada alta multiplica per quatre la seva població, i a l’hivern, com no hi ha cobertura sanitària, als veïns els surt més a compte partir cap a l’Hospital de Manacor que anar al centre de salut de Santanyí... I parlam d’un nucli de 5.000 habitants.

La batlia ha servit als vostres antecessors de trampolí cap al PP autonòmic. Pensau seguir-ne les passes?

Jo som molt santanyinera i m’agrada massa el contacte amb la gent. I crec que dins la política regional no podria estar tan a prop del poble, que és on m’agrada estar. No em veig en un altre lloc que no sigui a la primera línia de la política municipal... A més, a Palma han d’anar molt mudats [riu].

Acabem parlant del temporal del 27 d’agost. Heu recuperat la normalitat?

Començam a tenir-ne les primeres valoracions. Només de mobiliari urbà i de mal a carreteres, voreres i equipament públic s’estima que hi ha 205.000 euros de danys, sense incloure-hi el cost de les empreses que varen treballar en la retirada d’arbres (..). Tampoc s’ha acabat la valoració del mal a propietats privades. Tot això ho vàrem traslladar amb un dossier a la presidenta del Govern i a la presidenta del Consell de Mallorca, però encara no n’hem rebut resposta.

stats