La Sala
Part Forana 22/12/2021

Bàrbara Rebassa: "Amb la pandèmia hem vist que quan no venen turistes no tenim res"

7 min
Bàrbara Rebassa, batlessa d'Alcúdia

Bàrbara Rebassa (PSOE) és batlessa d'Alcúdia des de 2019. Té la taula del seu despatx plena de papers per "deformació professional", diu. Ser mestra li ha donat eines, com la paciència, per dur la batlia de la millor manera. Així ho requereix la gestió d'un dels principals nuclis turístics de l'illa amb un romanent de 90 milions d'euros als bancs, que, de moment, no s'han pogut invertir.

Com valorau la vostra legislatura fins ara?

— Fins ara ha estat marcada pel covid, i és i ha estat complicada. Si ja de per si dins l'administració la feina és complicada, el covid ho ha agreujat més. Hi ha hagut més dedicació, hem hagut de refer coses per ajudar la gent, etc. En el primer moment, quan ens van tancar, va ser com si et pegassin un cop i no saps ben bé com reaccionar. Tot i això, just després i amb tot l'equip, vàrem començar a prendre mesures. En general, la legislatura la valor en positiu, tenint en compte aquesta qüestió.

El mes de juny traspassau la batlia al vostre soci de govern d'El Pi, Domingo Bonnín. Com us sentiu?

— Jo ho tenia assumit. Quan vam fer el pacte, ja ho tenia assumit, i he de dir que els socis han estat molt lleials i jo intentaré ser-ho el darrer any.

Per tant, s'està complint el full de ruta amb El Pi?

— Amb El Pi ens hem duit molt bé. Jo no hi tenc res a dir. Jo tenia molt clar que seria lleial i crec que ho he complit i després serà igual.

Teniu un romanent de 90 milions d'euros, però no se n'ha fet res amb ells durant anys. Primer, per la llei Montoro, però després de l'alliberament dels estalvis es van aprovar 12 projectes. Alcúdia és un poble ric? Per què no han continuat endavant?

— Tenim un romanent molt gros, però això és un problema. Fins fa molt poquet no el podíem utilitzar i ara ho podem fer en un tant per cent. Ara bé, falten mans per gestionar-ho i això és un problema. El més greu és la màquina administrativa, almanco la d'aquí, que és molt complicada perquè manca moltíssim de personal. A pesar que la gent des de fora pugui pensar que a l'Ajuntament hi treballa molta gent, us puc assegurar que per gestionar tots aquests doblers falten mans. És complicat. Em repetesc amb la paraula 'complicat', però és que jo l'hi trob. Si necessitam gent, s'han de fer processos selectius, però també es necessita personal per fer aquests processos selectius. Totes són peces.

Llavors, per què no s'han engegat els mecanismes de contractació?

— Perquè aquí faltava gent a contractació. Hi ha personal que se n'ha anat a altres administracions i hem quedat a quadres. Hi ha hagut un procés selectiu que ha durat un any i ara s'està telefonant a gent per començar. A veure si a partir de ja podem tenir personal. Consideràvem que, si no teníem el departament de contractació com cal, tot fallava.

I amb aquesta manca de personal, es pot accedir als fons europeus?

— Precisament per això, abans que puguin arribar fons europeus, ens hem de preparar. Fa més d'un any que ens preparam, però les coses són més lentes del que jo havia previst, la veritat.

Què passa si al mes de juny no s'ha pogut aconseguir i, finalment, és El Pi qui ho du endavant?

— Ell em tindrà darrere. Jo mai no he fet feina per a mi, sinó per al municipi. Hi havia una sèrie de temes que per mi eren preocupants, com el tema del personal dins aquesta administració. He fet bastanta feina amb això, però les coses no van tan ràpid com un té previst. Si el problema té un pam i l'hem començat a arreglar, encara que siguin dos centímetres, ja estic satisfeta. Qui llavors es pengi les medalles, m'és igual. Al final, hem fet i continuarem fent feina conjunta. Això sí, quan una cosa va malament, el responsable sempre és el batle i, realment, un batle o batlessa tot sol no fa res. Jo continuaré donant suport al full de ruta que teníem amb El Pi. Qui inauguri m'és igual.

Parlem d'Alcanada. Teniu un problema amb les caravanes.

— Vull dir que no tenc res en contra de les caravanes, però la població resident se n'ha queixat molt, ja que una caravana ocupava la primera línia o l'aparcament de fins a tres cotxes, a vegades durant un parell de dies. No hem trobat la solució. He parlat amb els caravanistes, però no tenim la solució. A més, consider que hauríem de trobar un acord arreu de l'illa perquè sé que no només passa a Alcúdia, sinó que també ocorre a bastants de llocs. Els caravanistes se senten discriminats, pensant que no els volen, però no és això. Tothom hauria de poder viatjar com vulgui, però hauríem de determinar com.

Vol Alcúdia marcar la diferència turística amb els esdeveniments esportius?

— Hi ha una sèrie de coses que feim per veure si es produeix un canvi de model, a través dels esdeveniments esportius: l'Ironman, ciclisme, etc. Aquesta pot ser una manera d'atreure turisme més específic, però també hem de pensar en el futur. Amb la pandèmia hem vist que quan no venen turistes no tenim res. Llavors, estam intentant engegar el projecte d'Alcúdia Tech March, que també hem proposat als fons europeus. Aquest projecte inclou tot el que tingui a veure amb sostenibilitat, descarbonització de la mar, descontaminació, etc. Feim feina cap aquí, perquè hi hagi talent i indústria, i si anàs bé, em faria molta il·lusió que això fos realitat a l'antiga central Alcúdia 1. Anam fent passes, però també és molt llarg.

Quan es fan tots aquests esdeveniments esportius hi ha queixes pel que fa als talls de trànsit, que arriben a afectar els pobles del voltant.

— Hi ha un problema i crec que el correcte és que prèviament a preparar un esdeveniment d'aquest tipus, ens hem d'asseure tots per mirar quines són les possibles solucions. Hi va haver molts de problemes amb l'Ironman, però record una cursa que es va fer a la zona de Muro que arribava a Alcúdia i nosaltres no hi vàrem posar cap impediment, tot i que vam tenir tot el dia el trànsit tallat per aquella carretera. Crec que l'important és coordinar-nos i posar-nos d'acord. Si algú té un problema més greu, hem de veure com solucionar-lo perquè tot això és beneficiós per a tothom. Venen a l'Ironman, però després tornaran per veure Inca.

Com són les relacions entre els ajuntaments veïns?

— Molt bones. Quan hi ha hagut problemes, hem parlat directament amb el batle de Muro, per exemple. Cap problema.

I les relacions amb Demarcació de Costes? Molts consistoris de municipis amb platja es troben amb alguns problemes per qüestions que no són competència municipal sinó del Ministeri.

— No són dolentes. És cert que a Alcúdia entren competències amb moltes institucions: Demarcació de Costes, Autoritat Portuària, Recursos Hídrics, Patrimoni... però bé, això és el que hi ha. És vera que endarrereix sempre tots els tràmits, però tenim clares quines són les competències de cada un.

En quin punt es troba el desenvolupament del projecte Alcúdia Tech Mar a l'antiga central elèctrica? Com beneficiarà el municipi?

— Ja hem parlat amb els que hi puguin aportar. Hi comença a haver inversors. A més, hem parlat amb el Govern i el Consell perquè tenim clar que aquest projecte ha de ser un projecte d'inversió pública i privada perquè hem de tenir opcions als fons europeu. Alcúdia pot estirar, però no ho podrà liderar sempre. La meva opinió és que això ha de ser un projecte de Mallorca i d'illes, més enllà de l'Ajuntament. Es van fent passes i, a aquest projecte, hi cap tot el que tingui a veure amb descarbonització i coneixement referit a la mar. Volem que hi hagi una part de coneixement, com per exemple podria ser un grau de la Universitat, una altra part d'estudis industrials i una altra de destinada als nòmades digitals.

Què s'hi posarà en substitució del cavall de la rotonda?

— No s'ha posat substitut ni s'hi posarà. El cavall tornarà perquè és una obra d'Aligi Sassu que l'Ajuntament tenia des de fa molts anys. Aquí hi ha hagut un problema i és que, quan hi va pegar el camió, l'informe tècnic va dir que s'havia de llevar. Jo anava errada i pensava que ja s'havia duit a restaurar. Resulta que el mal que va fer el camió al cavall és mínim. Només té mal a la cama. Igualment, està bé que el desmuntin perquè vam trobar que està molt deteriorat dels vint anys que ha estat allà, a la intempèrie. Estic convençuda que, quan es va anar a fer la foto que va causar polèmica perquè es deia que estava abandonat, es va tallar la muntura que tenia perquè el cavall estava ben tapat. Aquesta setmana ja hem parlat amb qui l'ha de restaurar. La part malmesa per l'accident la cobrirà l'assegurança i l'altra es restaurarà normalment.

Què hi ha previst fer a l'antic poblat dels treballadors de la central elèctrica de Gesa?

— Es va vendre i hi estan fent habitatges residencials. Com que és un bé catalogat, han fet exactament el que hi havia originalment i quedarà així com estava abans.

El festival de música català Canet Rock es durà a terme per primera vegada a Mallorca i serà a Alcúdia. Com han estat les negociacions perquè així sigui?

— El regidor de Festes ho duia entre cella i cella. Quan li van fer la proposta, no teníem espai, després va venir el covid, etcètera. Ara estam en procés de fer la petició per un espai determinat. Només hi ha un espai on es pot fer, però s'ha de fer la petició a Patrimoni perquè és un terreny del Consorci de Pol·lèntia. Suposadament, serà allà perquè és l'espai més gros.

Ja no se celebraran més corregudes de bous a Alcúdia. Quin ús tindrà a partir d'ara la plaça de toros?

— La plaça de toros es donava per concurs i nosaltres vàrem decidir que no es tornaria a treure. Ara veurem de quina manera podem convertir-la en un espai per a tothom. Tenim clar que la plaça de toros té un valor patrimonial i històric. Es troba dins un baluard de la murada i té més de cent anys. No volem tomar la plaça de toros i, per això, ara intentarem donar-li un ús cultural. De fet, és el que es feia perquè feia més de cinc anys que no estava en condicions per fer-hi toros. Hi havia gent que pensava que servia per fer novellades, per exemple. És igual, no vull entrar en detalls. Nosaltres volem que sigui un espai cultural o tal vegada fer-hi un museu de la història de la plaça perquè és part del que hem viscut.

Podem, des de l'oposició, denuncia que els contractes de la concessionària d'aigua no són vigents. Quina és l'explicació?

— El que dúiem en el programa electoral era que volíem veure com estava el tema, fent una auditoria. Volem saber per què no hi ha cap mena d'informació del que ha aportat l'empresa durant anys. S'està investigant. És un tema molt complicat. Ja vaig dir al senyor de Podem que és molt fàcil xerrar, però dur-ho a terme és complicat. Fa anys es va intentar i no va anar bé. Ara ho tornam a intentar. El que volem fer és un estudi o auditoria a les empreses contractades, però no és fàcil perquè s'han de seguir moltes passes.

stats