FESTES
Part Forana 05/01/2018

Les dimònies i Sa Negreta agafen protagonisme

Les innovacions al Sant Antoni de Manacor i sa Pobla s’obriran pas i es consolidaran aquest 2018

Jaume Ribas
3 min
Les dimònies han consolidat una vestimenta similar a la dels dimonis oficials.

PalmaLes festes populars no són res monolític ni estanc. Ni tan sols les més ancestrals i arrelades, com són Sant Antoni de Manacor i sa Pobla, resisteixen el pas del temps immutables i, de mica en mica, van obrint-se a nous col·lectius i renovant-se.

Les dimònies de Manacor

Fa tres anys que l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor va impulsar el ball de les dimònies. Les dimònies són versions femenines dels dimonis de Manacor. Ballen durant la nit de Sant Antoni a la plaça de Sant Jaume, coincidint amb els goigs alternatius que des de fa tres anys s’hi organitzen per donar cabuda a més gent arran de la saturació dels goigs de completes.

Com explica Bel Durán, membre de l’Assemblea Antipatriarcal, les dimònies varen aparèixer per “dotar de referents” les nines de Manacor, per crear figures santantonianes femenines. L’any passat, les dimònies s’assegueren amb el Patronat, l’entitat que, juntament amb l’Ajuntament, protagonitza la festa de Sant Antoni a Manacor. Segons Durán, no va ser possible “acostar posicions” per donar cabuda a les seves reivindicacions a la festa d’una manera més oficial, per tant, han continuat celebrant el ball de les dimònies a la plaça de Sant Jaume, cada any de manera més constant, ordenada i planificada amb molt bona acollida per part del públic. El març del 2017, després del darrer Sant Antoni, la revista 100x100 va organitzar un debat públic sobre les innovacions a la festa, però no fou possible cap cessió per part del Patronat.

Sa Pobla: del debat a la proposta

De manera similar, un col·lectiu de joves poblers que després agafà el nom de Col·lectiu Sa Negreta va organitzar el Sant Antoni passat un debat al poble. S’hi van debatre temes com ara les possibles maneres de ‘democratitzar la festa’, el protagonisme de l’Obreria, que és l’entitat principal de la celebració a sa Pobla, la idoneïtat de l’espectacle piromusical, que se celebra a la plaça per la Nit de Sant Antoni; o el protagonisme que, amb el temps, han anat perdent elements més tradicionals i populars com ara les gloses. Com que ni l’Obreria ni l’Ajuntament s’oferiren a fer cap canvi, Sa Negreta organitzarà aquest 16 de gener un fogueró i una glosada popular a la plaça del Mercat, on esperen més de 200 persones, segons que explica un dels membres del col·lectiu, Biel Payeras.

Festes en renovació constant

Fa anys que a Mallorca està a l’alça el fenomen de les neofestes. Es tracta de festes populars que es creen de zero o que aprofiten elements de celebracions ja existents. És el cas, per exemple, del Much de Sineu, de l’Embala’t de Sencelles o de l’Orgull Llonguet de Palma, que se celebra durant les festes de Sant Sebastià.

Jaume Vich és impulsor de la proposta Orgull Llonguet i una de les persones que està més al corrent de les innovacions en matèria de festes populars arreu de Mallorca. Segons ell, el motiu que apareguin noves propostes és que les festes “depenen massa de les institucions i són molt hermètiques”. En el cas de Manacor i sa Pobla, en què el Patronat i l’Obreria tenen un paper vital, Vich creu “són encara més resistents als canvis que l’Administració Pública”. Per a ell, “la festa alternativa que sol sortir sempre té una estructura més oberta, més simple i més flexible que no la part, diguem-ne, original de la festa”.

Segons Vich, el repte que encaren tant la proposta de les dimònies de Manacor com la glosada i el fogueró que impulsa el Col·lectiu Sa Negreta de sa Pobla és el de “saber-se vendre” per aconseguir consolidar-se.

stats