Les dimònies de Manacor ja són aquí, i es queden per aclamació

Gran estrena de les figures amb què es vol reivindicar més presència femenina en l'organització de les festes i la seva iconografia

El cant dels goigs a les completes de Sant Antoni a Manacor ha coincidint amb l’estrena de les dimònies a la plaça de Sant Jaume, amb molt poca llum. Envoltades per una multitud jove i alegre ha tingut lloc aquest vespre de revetla l’estrena de les noves figures, que s’han introduït a la festa santantoniera manacorina de la mà de l’Associació Antipatriarcal de Manacor. Aquest col·lectiu, cada vegada més nombrós, reivindica la presència de les dones en les festes com a signe d’igualtat de gènere.

Les danses han estat molt seguides i aplaudides per la gentada que, lluny del bull de les tradicionals completes a l’església dels Dolors, ha volgut sumar-se al clam per reivindicar més presència femenina tant en l’organització com en la iconografia de la festa del municipi. Abans, s'ha cantat ben fort el glosat santantonier amb què s'ha saludat l'arribada de les tres noves cares que segurament es veuran a partir d'ara, dins o fora del programa oficial, perquè diuen que han vingut per quedar-se. La coreografia de les danses no ha diferit de la dansa tradicional.

Per la inclusió de la dona

El missatge que envia l’associació feminista de Manacor és que "cal introduir la perspectiva de gènere dins les festes". Xisca Mas, membre de l’assemblea antipatriarcal, ja recordà durant la presentació de les noves figures, el passat 4 de gener, que les dones estaven excloses de les festes, "que és on es mesura la igualtat real entre els sexes".

Aquesta nit de revetla s'ha tornat a reivindicar el missatge per una igualtat entre homes i dones, en una plaça de Sant Jaume que ha acollit diversos centenars de persones per presenciar les danses de les tres dimònies. La vestimenta de les dimònies ha estat feta per les dissenyadores manacorines Mandaia i Boyle, i la careta, per l'artista Catalina Lliteres.