POBLES EN FESTES

El dimoni de la Beata no fa por

Vilafranca encara el tram final festiu, a l’espera de la Revolta

La sortida del dimoni de la Beata torna a marcar l’esclat festiu de santa Catalina Thomàs a Vilafranca, poble que dedica les festes estiuenques a la santa valldemossina. De forma puntual i verdanquet en mà, el diable va sortir aquest divendres de la casa de la vila fent valer el seu sant ofici d’espavilar la jovenella que l’anava provocant. Els coets avançaren un horabaixa de corregudes amb el dimoni a lloure. La seva sortida fou d’estampida general, com de costum, però es va arribar a amansir amb el pas de les corregudes.

La cercavila, amb els caparrots, tamborino i xeremia, va tenir un animat recorregut per les vies del centre de la vila amb anades i vingudes i alguna caiguda per evitar la verdancada. Tot i l’ús del verdanc per als qui li planten cara de manera agosarada, ‘el dimoni no fa por’ és el crit per provocar la figura infernal, que en un ambient extremament calorós va fer córrer els qui no volien que els marcàs les cuixes.

Amb el dimoni pels carrers fins ben entrat l’horabaixa del divendres de festes, la Beata va entrar en plena ebullició. Aquest diumenge horabaixa farà la segona sortida, enfilant ja el final de festa.

Molts d’espectacles fets a casa

A la bona escalfor festiva de la Beata d’enguany ha contribuït tota una sèrie d’espectacles amb marca i protagonistes locals i que, com mai, han tingut un ampli seguiment d’espectadors.

El gran espectacle musicoteatral de passarel·la i de reivindicació feminista del Col·lectiu Sis Sentits, que obrí el programa d’actes, el festival d’estiu OM -Operació Musical del col·legi públic Es Cremat-, el concert d’havaneres del grup local Gent des Pla, el sopar solidari i La Beata Playback Dance Show, amb catorze grups locals han posat el llistó molt alt per a les edicions festives que han de venir.

El bon aplec d’actes ha encaminat les festes de la Beata cap a un final de festa que acabarà amb la tradicional Revolta, encalentida pel tradicional correfoc, la matinada del proper dilluns, quan s’hagi consumat el programa oficial. La maquinària de la neofesta vilafranquera, que començà el 1990, s’engreixarà amb el dinar revolter d’aquest dissabte, que a la plaça de Sant Joan reunirà poc més de mig miler de joves revolters, segons els organitzadors.

EDICIÓ PAPER 23/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF