FIRES
Part Forana 19/11/2015

Dijous Bo de precampanya i Guàrdia Civil

La presència dels candidats i el blindatge policial marquen la primera 'fira de fires' de la legislatura

M. Bonnín
2 min
Agents uniformats i de paisà han reforçat la presència policial a la fira inquera. / M. BONNÍN

IncaAmbient preelectoral i de blindatge policial en el primer Dijous Bo de la legislatura. Tots els candidats a les eleccions del 20 de desembre, exceptuant el jutge Yllanes, de Podem, han fet la volteta per la 'fira de fires', que enguany ha rebut la visita d'una gran quantitat d'autoritats.

Consellers, diputats, batles de pobles veïns i no tant eren a la trobada a les 10.30 a l'Ajuntament per partir després a voltar pel mercat. La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha encapçalat la comitiva, que també incloïa altres inquers amb càrrec, com la diputada i expresidenta del Consell Maria Salom; el president de la Comissió Balear de Medi Ambient, Antoni Alorda, i el director d'IB3, Pep Codony, entre d'altres.

Com és habitual, l'Ajuntament havia habilitat aparcaments a la perifèria de la ciutat i Serveis Ferroviaris de Mallorca ha augmentat les freqüències de tren, tant des de Palma com des de Manacor i sa Pobla. Aquest transport públic és el que han fet servir tant part de la comitiva del PP, entre ells l'exconseller de Medi Ambient i Transport, Biel Company, i el candidat al Congrés Mateu Isern, com el candidat de MÉS a les eleccions estatals, Antoni Verger. Tots ells ho han volgut destacar a través dels seus comptes de Twitter.

Blindatge

El nivell d'alerta 4 decretat a l'estat espanyol a causa dels atemptats de divendres a París també s'han fet notar en el Dijous Bo. La presència de la Guàrdia Civil era molt superior a la d'altres anys, amb la incorporació d'agents de la USEIC (Unitat de Seguretat Ciutadana de la Comandància). La delegada del govern, Teresa Palmer, ha reconegut que s'havia incrementat el nombre d'agents uniformats i de paisà, tot i que no ha volgut detallar quants eren. També hi han comparegut alguns helicòpters de la Benemèrita, que a migdia s'han fet sentir sobrevolant el mercat.

Malgrat el bon temps, s'ha notat certa davallada de l'afluència de visitants. "Això és perquè hi ha moltes fires, massa competència", comentava un dels passejants. Alguns comerciants han lamentat la manca de vendes i alguns altres han optat per abaixar la barrera durant l'hora de dinar, un fet no gaire habitual aquest dia. "Gent, n'hi ha, però que comprin o no ja és un altre tema", deia un altre comerciant en declaracions a la televisió.

Això no obstant, l'ambient era optimista. A primera hora, el Consistori calculava que devers 200.000 persones passejarien avui per la capital del Raiguer. "La ciutat és al carrer", ha declarat el batle, Virgilio Moreno.

Com cada any, no han faltat algunes de les imatges més característiques del Dijous Bo, com l'expectació que creen els porcs negres de l'amo en Tomeu de Son Marron. De fet, un dels reptes que es marca el nou equip de govern del Consistori és retornar la fira a la seva essència més agrícola. De les prop de 500 paradetes que hi havia avui en 8 quilòmetres de fira, unes 143 formaven part de l'anomenat 'mercat pagès'.

L'amo en tomeu de Son Marron enrevoltat de gent. / M.B.
stats