Denuncien que la depuradora d'Alcúdia aboca a la mar aigua mal depurada sense permís

L'Ajuntament reconeix que no troba la documentació de l'emissari, que data del 1987

La plataforma Salvem El Moll d'Alcúdia, constituïda pel GOB i gent del municipi, denuncia que l'emissari de la depuradora de la badia aboca aigües depurades al mar sense autorització. En un comunicat, els ecologistes també denuncien que el portal de transparència de l'Ajuntament no publica –com tindrien l'obligació legal de fer– informació sobre la qualitat de les aigües que, segons la plataforma, estan “deficientment depurades”.

Salvem El Moll ha rebut un escrit de confirmació de la Conselleria de Territori en què s'assegura que l'emissari de la depuradora d'Alcúdia no té l'autorització corresponent ni l'ha sol·licitada i no s'ha fet cap estudi del seu estat de conservació i manteniment. El regidor de Serveis Generals i Manteniment, Domingo Bonnín (El Pi), ha confirmat que aquesta informació no es troba entre la documentació de l'Ajuntament i ha explicat que, mentre recopilaven la documentació per fer la reforma de la depuradora inaugurada aquest any, no varen trobar els papers de l'actual emissari, que data del 1987.

Així mateix, l'Ajuntament ha encomanat un estudi sobre la situació actual de l'emissari, que encara no està enllestit. Quan estigui acabat, ha dit Bonnín, el faran arribar a la Conselleria de Medi Ambient i la Direcció General de Recursos Hídrics, que són les autoritats competents, perquè es facin càrrec de la situació.

Salvem El Moll recorda que “la qualitat de les aigües de la badia és un factor essencial per garantir la vida marina i preservar i protegir les praderies de posidònia i l'arena de la platja”. A més, demanen a les administracions “trobar solucions alternatives” a l'abocament d'aigües depurades al mar perquè “les mancances de depuració i la il·legalitat dels emissaris constitueix un risc que una illa turística com Mallorca ha d'erradicar”.

Gairebé 5 km d'emissari

Segons el projecte de la darrera reforma de la depuradora, la canal que condueix l'aigua depurada des de la depuradora fins a la mar consta de tres trams. Els dos primers, de 3,2 i 0,9 km, són terrestres, mentre que el tercer, de 700 m, és submarí. En total, es tracta d'una infraestructura de 4.876 m.

El document, datat al 2014, fa referència al "projecte original", que, segons les explicacions del regidor, seria la primera duradora construïda el 1977. A més, el text explica que algunes mides són "aproximades", un indici més que podria confirmar que l'Ajuntament no disposa de la documentació de la depuradora i l'emissari submarí del 1977.