Part Forana 03/07/2018

Nou pas del Govern per garantir la sostenibilitat dels recursos aquàtics

Les Balears ja disposen de 26 punts de pesatge per assegurar la cadena de frescor del producte marí

Ara Balears
2 min
El conseller Vidal i membres del seu equip, durant la visita al nou punt de pesatge obert a la lonja de Portocolom.

PortocolomLa sostenibilitat del medi marí passa per la lluita contra la pesca furtiva, d'acord amb la Política Pesquera Comuna (PPC) i també per la posada en marxa de tot un seguit de mesures que tenen com a objectiu garantir la traçabilitat i la frescor dels productes pesquers. La traçabilitat consisteix a poder traçar el rastre d’un producte des del seu origen fins que arriba al consumidor final.

En el proper Consell de Govern de divendres 6 de juliol s’aprovarà una nova redacció del Decret 13/2007, de 2 de març, que regularà el desembarcament, la primera venda, la traçabilitat i el control dels productes pesquers, que s’ha d’adaptar al Reial decret 418/2015 en la regulació de la primera comercialització de tots els productes pesquers, ja siguin d’origen marí o d’aigües continentals, procedents de l’activitat professional.

Avui dematí al moll de Portocolom, el conseller Vicenç Vidal i el director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, han pogut conèixer 'in situ' una de les estacions de pesatge que hi ha al port, amb les instal·lacions de les quals es podrà regular la primera venda dels productes pesquers i establir les bases del sistema de traçabilitat.

Durant la visita, el conseller Vidal ja ha dit que "avui dia ja s’han instal·lat 26 estacions de pesatge a totes les illes i el cost total d’aquesta mesura és de 130.000 euros". Cal recordar que la major part d’aquest cost està cofinançada en un 75% pel Fons Europeu Marítim de Pesca (FEMP).

A més, Vidal ha afegit que aquest decret implica "garantir la cadena de frescor dels nostres productes de qualitat: volem distingir els nostres peixos, volem distingir el nostre producte d’altres i, per això, hem de garantir als consumidors la màxima informació. Amb aquests punts de pesatge, de manera telemàtica, quan es desembarquin les captures, des del primer moment se sabrà qui ha pescat aquest peix, qui l’ha transportat, on ha anat i qui l’ha venut".

Per la seva banda, el director general de Pesca i Medi Marí, Joan Mercant, ha explicat que "el circuit de les fases de la cadena de producció fan que la traçabilitat a les Illes Balears sigui molt fàcil de seguir, alhora que dona un valor afegit molt important al producte pesquer balear i en prova la frescor".

Seguretat alimentària

La posada en marxa de sistemes de traçabilitat en totes les etapes de la cadena de producció de productes pesquers n'incrementa la seguretat alimentària, segons Mercant. Alhora, també es garanteix no sols un seguiment exhaustiu de totes les captures i una explotació sostenible dels recursos aquàtics, sinó també la qualitat d'un producte pesquer fresc i de proximitat.

Així, doncs, per mitjà de les bàscules es regularà de manera integral tant la primera comercialització de tots els productes pesquers com l’intercanvi d’informació entre administracions i la documentació necessària per a qualsevol transacció en la qual els productes pesquers siguin els protagonistes.

Seguiment amb aplicació mòbil

Paral·lelament, s’ha elaborat una aplicació mòbil anomenada Trapesib, que podran emprar les embarcacions que desembarquin als ports on no hi hagi instal·lat un sistema de pesatge. Tant aquests sistemes com l’aplicació es troben connectats per mitjà d'internet amb la base de dades del sistema integral de gestió pesquera de la CAIB, que permet la transmissió i la custòdia de les dades per analitzar-les.

stats