Les danses de les Dames de Santa Catalina omplen Manacor de festa

Ara fa 20 anys es recuperaren aquests balls ancestrals

Les festes de Santa Catalina han fet lluir la part més tradicional a la barriada del mateix nom de Manacor amb les danses de les Dames i la processó de llanternes. Durant aquest cap de setmana, les dames ballaren l’oferta a la capella de la residència de Manacor i després dansaren pels carrers del barri.

Nou infants dansaires d’entre deu i dotze anys vestits amb falda blanca executen figures geomètriques que recorden estrelles i cercles al voltant de la figura de santa Catalina Tomàs, que encarna una altra jove. Aquest ball compost, que s’estrenà dia 6 de novembre de 1999, amb la presència dels Moretons, s’inspira en l’enorme patrimoni de danses rituals amb què compta Manacor i ja és una nova tradició que ha acomplit la majoria d’edat.

Però les festes del barri de Santa Catalina i els Creuers van molt més enllà del ball de les Dames. La bauxa va començar divendres dia 2 de novembre amb la sessió de ball que va omplir de gent la plaça de Santa Catalina. L’endemà, dissabte dia 3, la tradicional repicada de campanes i l’amollada de coets va servir per cridar els veïnats i veïnades a estendre les ensenyes del barri a ca seva.

A les sis i mitja la festa es va traslladar a la residència de la tercera edat, on se celebrà la tradicional litúrgia i des d’on les Dames de Santa Catalina sortiren en processó acompanyades de desenes de llanternes. I el vespre, a les 20.30 h tothom va poder gaudir de la mostra de ball que va anar a càrrec de l’estudi de dansa Ivanna.

Diumenge tingué lloc la tradicional bicicletada i a les 10.30 h, després de la xocolatada, la cursa popular. A partir de les 19 h el ball de bot va omplir de ritme la plaça de Santa Catalina per acomiadar les festes.