MEDI AMBIENT
Part Forana 21/12/2015

Costes tramita el pantalà flotant d'Albercuix, a Pollença

Suposarà 46 ancoratges i el Club Nàutic calcula un benefici de 13.000 euros l'any

M. Bonnín
2 min
Actualment, el Club Nàutic del Port de Pollença gestiona 375 amarraments, als quals es podrien sumar els 63 d’Albercuix i les 200 boies de fondeig.

PollençaLa Demarcació de Costes tramita el permís per instal·lar el pantalà flotant que el Club Nàutic de Pollença tramita a Albercuix (devora la zona militar). El projecte, que estarà 20 dies en exposició pública, dibuixa un nou pantalà de 72 metres lineals que es fixaria al fons marí amb 14 ancoratges. A aquests, se'ls haurien d'afegir 32 ancoratges més per a les 63 embarcacions que cabrien amarrades al nou pantalà, que es desmuntaria passada la temporada d'estiu.

El Club Nàutic calcula que la nova instal·lació suposarà un benefici net de 13.067 euros anuals i també fa públiques les tarifes que hi faria pagar. El càlcul està fet sobre els metres quadrats de cada embarcació. En temporada alta es pagarien 1,4 euros per metre quadrat i dia; en temporada mitjana seria un euro i en temporada baixa 0,8 €.

L'obra que s'hauria de fer tindria quatre fases. La primera consisteix a arreglar l'actual espigó de formigó que hi ha just devora el torrent. Per accedir-hi, s'hi habilitarà una passarel·la de fusta d'1,8 metres d'amplada. A l'extrem de l'espigó hi continuarà una passarel·la d'accés al pantalà de 4 per 1,5 metres, també de fusta. Pel que fa al pantalà, farà 72 metres lineals. Dels 63 amarraments, tretze són de 4x2 metres, vint-i-vuit de 6x2,6 metres, i vint-i-dos de 8 per 3,1 metres.

El pantalà flotant tendrà capacitat per a 63 embarcacions i farà 72 metres.

Zona protegida

El vistiplau de Costes no serà suficient per tirar endavant aquest projecte. També caldrà la realització d'un informe de la Comissió Balear de Medi Ambient, ja que la nova infraestructura estaria en la zona LIC (Lloc d'Interès Comunitari) de les badies de Pollença i Alcúdia. El projecte del Club Nàutic també presenta un informe ambiental d'elaboració pròpia. S'hi afirma que no hi haurà afectacions d'importància en el fons marí perquè s'utilitza un tipus d'ancoratge, anomenat Manta Ray, poc invasiu.

L'Ajuntament ha evitat posicionar-se sobre el projecte, a l'espera de l'informe de la Comissió de Medi Ambient. Pel que fa al Club Nàutic, ha confiat que tant aquest com el camp de 200 boies projectat a la badia surtin endavant. Segons ha informat el president del club, Alan Ponte, el pantalà té el vistiplau de la base militar.

El club demana permís per quatre anys, de 2016 a 2019, que és el termini màxim que pot tenir una sol·licitud a Costes. Això no obstant, l'informe econòmic fa els càlculs amb una amortització a 10 anys vista.

Les altres ampliacions del Club

El Club Nàutic té dos projectes més en marxa. Un és l'ampliació del port amb la construcció d'un dic de contenció de formigó davant l'escullera. Està projectada per afavorir l'arribada de grans iots, ja que seria per a 62 embarcacions d'entre 15 i 30 metres d'eslora.

A més, es projecta un camp de 200 boies a la badia per a barques d'entre 8 i 25 metres d'eslora, iniciativa de Ports de les Illes Balears. Aquest, però, ha rebut un informe desfavorable de la Direcció General d'Espais Naturals i Biodiversitat i també haurà de menester un informe de la Comissió Balear de Medi Ambient.

stats