FIRES DE MANACOR
Part Forana 25/05/2018

Els Cossiers posen la dansa i el romaní per obrir la festa

Els dansaries enceten un programa que ofereix 90 actes durant deu dies

Miquel Barceló
2 min
Els Cossiers dansaren durant més de tres hores pels carrers més cèntrics de la ciutat, abans d’oferir el darrer ball a les autoritats. La ciutat està de festa major.

ManacorManacor està de festa. Des d’ahir i fins al 2 de juny, la ciutat té per endavant fins a noranta actes variats, que esdevenen l’expressió de la participació des de diferents àmbits socials, culturals i esportius, i que fan de les Fires i Festes la millor mostra de sentiment de poble.

Com es tradició, els Cossiers tenen l’honor d’encetar el programa festiu, amb les seves danses i el brotet de romaní que entreguen als seus admiradors, entre ball i ball, símbol de pau i salut per als habitants de la capital del Llevant.

Passades les cinc de l’horabaixa, el dimoni del grup baixà de ca la Dama, al carrer de la Verònica, i escales avall -no cap a l’infern, sinó cap al carrer-, amb el clar propòsit de marcar rotlo i permetre que el grup oferís la primera dansa d’un espectacle que durà més de tres hores pels carrers més cèntrics. A mesura que avançava la comitiva, cada cop es feia més gran la munió de gent gran, adulta, jove i menuda que volgué seguir-los en la cercavila.

Diumenge passat, els Cossiers ja dansaren amb motiu de la Pasqua Florida, un acte envoltat de la solemnitat religiosa, mentre que l’inici de les Fires i Festes, que habitualment suposa la primera sortida, té un caràcter menys sobri i més proper a la gent.

Enguany, el torn de Dama va ser assignat a Margalida Forteza Llull. La balladora canvia cada any, cosa que no passa amb els balladors, que en aquesta ocasió han estat: Lluc Gaià, Toni Bassa, Toni Nadal, Joan Xavier Andreu, Cristian Izquierdo i Lluís Forteza. Lau Puig, l’any passat cossier, encarnà el paper de dimoni. Sebastià Galmés, coordinador del col·lectiu cultural que mou el grup tutelat per l’Escola Municipal de Mallorquí, destacà que “el fet que sigui un cossier qui faci de dimoni és tota una garantia, perquè coneix tots els moviments i l’ambient en què es mou”.

Pas pel Molí d’en Fraret

El Molí d’en Fraret, una vegada completat el primer torn de ball davant ca la Dama, al carrer de la Verònica, acollí els balls. El monument quedà endiumenjat, com poques vegades. Després, el trajecte seguí de tornada cap al carrer de la Verònica en direcció a na Camel·la, una de les artèries més vigoroses de la ciutat.

Ja a la darrera etapa del circuit, amb l’espectacle consumat a les places del Rector Rubí i la sempre emblemàtica de la Bassa, els balls es traslladaren al carrer de Joan Lliteres, davant Can Garanya, un punt en què s’ha fet tradició dansar-hi. Finalment, la comitiva acabà l’itinerari al claustre de Sant Vicenç, on oferí el darrer ball a les autoritats municipals, just abans de començar el tradicional pregó.

En gran part del recorregut, alguns punts presentaven ambien t de festa major amb arbres i mobiliari urbà encintats amb teles dels colors dels Cossiers. És una decoració que, sens dubte, aportarà una certa vistositat als carrers durant els propers dies de Fires i Festes.

stats