Els cossiers de Montuïri, a una passa de convertir-se en Festa d'Interès Cultural

El tradicional grup de balladors podria afegir-se a la llarga llista de celebracions que gaudeixen d'aquest reconeixement

Els cossiers de Montuïri es podrien afegir a la llista de Festes d’Interès Cultural (FIC) declarades pel Consell de Mallorca, com els cossiers de Manacor i Alaró, Sant Antoni de sa Pobla, Sant Joan Pelós i els cavallets de Felanitx, el Firó de Sóller i el Sermó de l’Enganalla de Llucmajor.

Aquest dimarts s’ha constituït el Consell Assessor de Cultura Popular de Mallorca i ha donat llum verda a l’inici de l’expedient de declaració FIC per als cossiers de Montuïri a partir de la petició feta pel consistori montuïrer. Ara aquesta comissió haurà d’emetre un informe que s’elevarà al Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional del Govern de les Illes Balears abans que l’expedient pugui ser tramitat per la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca.

La llei

Segons la Llei de cultura popular i tradicional de les Illes Balears, el Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional és un òrgan consultiu de l’Administració que ha de col·laborar en la consecució dels objectius legals de defensa i de promoció de la cultura popular i tradicional.

Una de les seves atribucions té a veure amb els procediments per declarar Festes d’Interès Cultural (FIC) "no per interferir en la festa –ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles– sinó com a reconeixement públic de l’interès cultural d’aquesta festa. La nostra tasca se centra a fomentar la divulgació i la investigació i a contribuir a la seva continuïtat en el temps".