Part Forana 17/04/2022

Les cossieres ballen per primera vegada l'ofici d'Inca

L'església de Santa Maria la Major ha estat testimoni d'un moment històric

1 min
Els Cossiers de la Revetla d'Inca

PalmaL'església de Santa Maria la Major d'Inca ha estat testimoni d'un moment històric: per primera vegada, dues dones cossieres han sortit a ballar l'ofici de la missa de Pasqua aquest diumenge. Xesca Maria Pons i Marga Mateu són les balladores dels Cossiers de la Revetla d'Inca que avui s'han estrenat com a cossieres i han format part d'aquest moment històric que aposta per la igualtat.

Pons confessa estar "il·lusionada", ja que feia dos anys i mig que no podien sortir a causa de la pandèmia. A aquesta emoció s'hi suma el fet de poder ballar com a dona cossiera. "L'església sempre ha estat molt plena per Pasqua i això encara et fa estar més nerviosa. Tot i això, estam molt contentes de com ha sortit el ball", comenta.

Ball de l'ofici a Inca

Fins ara les balladores dels Cossiers de la Revetla només podien representar el paper de la Dama i ballaven cada dos anys i mig, perquè els cossiers només surten dos cops en l'any: el dia de l'ofici de Setmana Santa i el de Santa Maria la Major, el dia abans del Dijous Bo. A partir d'ara, les dones cossieres s'inclouran amb els homes i per sorteig, actuació rere actuació, es triaran les persones que faran el ball.

Cal recordar també que l'any 1992 la Revetla d'Inca ja va recuperar la figura de la Dama com a protagonista i representada per una dona, no per un home com marcava tradició.

stats