Part Forana 13/02/2017

Convocats els premis Ciutat de Manacor

La dotació del certamen puja a 14.000 euros en les seves quatre modalitats

Ara Balears
3 min
Guardonats en els Premis Ciutat de Manacor de l'any passat.

ManacorL'Ajuntament de Manacor convoca els premis literaris Ciutat de Manacor 2017, que guardonen i promocionen projectes acabats d’escriptors, emergents o consolidats, d'assaig, teatre, poesia i novel·la. La dotació econòmica dels guardons literaris en conjunt suma 14.000 euros. Així, els guanyadors de l’edició que ara es convoca, a més de veure publicada en paper la seva obra literària, rebran un premi en metàl·lic, com cada any. D’aquesta manera, el guanyador del premi Maria Antònia Oliver de novel·la 2017 rebrà 5.000 euros; i els guanyadors del premi Miquel Àngel Riera de poesia, del Jaume Vidal Alcover de teatre i de l'Antoni Maria Alcover d'assaig obtindran 3.000 euros cadascun.

Les obres participants als premis literaris Ciutat de Manacor han de ser originals, inèdites i escrites en català. En aquesta edició, els autors tenen temps fins dia 10 d’abril per entregar els originals per correu o en mà a la Institució Pública Antoni M. Alcover. Com a novetat, enguany les obres literàries que s'hi presentin s’han de lliurar únicament en suport digital. D’aquesta manera, enguany els autors no hauran d’entregar còpies en paper dels seus treballs, sinó que hauran de presentar-los o bé amb un llapis de memòria o en CD. Tots els interessats a consultar les bases d’aquests premis poden trobar-les a www.manacor.org.

Quatre categories

Els premis Ciutat de Manacor en les seves categories literàries fan un homenatge a alguns dels autors manacorins que més han contribuït al reconeixement de la creació literària en la nostra llengua. Així, el premi Antoni M. Alcover d’assaig destaca una obra sobre l’estudi de la llengua, la literatura, la sociolingüística i la cultura popular. A més, el premi valora especialment projectes que estiguin centrats en la figura d’Antoni M. Alcover i que serveixin per aprofundir en el coneixement de la seva vida i obra.

De la mateixa manera, el premi Ciutat de Manacor de teatre du el nom de Jaume Vidal i Alcover. Com a autor d’extensa producció literària, va escriure obres teatrals, entre altres gèneres, i per aquesta raó dona nom al premi teatral que cada any destaca un text dramàtic en català i de temàtica lliure. A més, totes i cadascuna de les obres teatrals guardonades s’han posat en escena amb la implicació de diferents professionals del teatre.

En l’apartat de poesia, els premis reten un homenatge a Miquel Àngel Riera, un dels escriptors més reconeguts per la seva aportació a la creació poètica en català.

El Ciutat de Manacor de novel·la disposa de la dotació més elevada d’aquests guardons i consisteix en 5.000 € per una novel·la en català de temàtica lliure. El premi es dedica a Maria Antònia Oliver, que ha entregat bona part de la seva vida a escriure i que, recentment, ha rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Guanyadors 2016

Rosa Teresa Pagès (Reus, 1967), va ser la guanyadora del premi Maria Antònia Oliver de novel·la 2016 amb Negra. Joan Mahiques (Gandia, 1978) s'endugué el Ciutat de Manacor d’assaig 2016 amb Els morts agraïts, un estudi que té com a eix temàtic el culte dels difunts, les aparicions del més enllà i la col·laboració entre morts i vius.Toni Cabré (Mataró, 1957) va rebre el premi Jaume Vidal i Alcover de teatre 2016 amb Silencis, un text teatral que indaga sobre certs aspectes criticables de la societat actual com la corrupció i els fraus immobiliaris. Raimond Aguiló (Falset, 1950) va rebre el premi Miquel Àngel Riera de poesia 2016 pel poemari La pols de la calaixera.

stats