MURO
Part Forana 28/05/2014

El Consistori vol reactivar el golf de Son Bosc

El Pla turístic municipal inclou el projecte, paralitzat l’any 2011

Margalida Bonnín
2 min

MuroLa construcció del camp de golf de Son Bosc, aturada per l’Executiu anterior, va tornar a treure el cap ahir en el ple de l’Ajuntament de Muro. El Consistori ha inclòs el projecte en el Pla turístic municipal 2014-2015, que s’aprovà amb els vots de l’equip de govern (CDM, PP i El Pi). Concretament, una de les accions que proposa aquest document, la número 22, és la d’“intervenir” davant el Govern balear per “facilitar la construcció del camp de golf”, que es presenta com una eina per impulsar el producte esportiu del municipi.

La inclusió d’aquest punt en el document aixecà les sospites entre part de l’oposició. El regidor socialista Martí Siquier manifestà la seva sospita que la inclusió en les propostes de la construcció d’una nova depuradora a Can Picafort pogués estar relacionada amb el projecte.

Tot i aquesta declaració d’intencions, encara no ha sortit a la llum cap passa significativa respecte d’aquesta qüestió. Miquel Alomar, advocat de l’empresa hotelera Grupotel -part de la promotora Golf Platja de Muro SA, que impulsa el camp de golf-, no va especificar ahir que s’hagi dut a terme cap acció concreta. Tot i això, recordà que existeixen diversos recursos “pendents de resoldre”.

Aquests recursos són contraris a la protecció de part del terreny on està projectat el camp, duta a terme per part del Govern amb l’ampliació de la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) de l’Albufera de Mallorca l’any 2011. El portaveu d’Entesa al Consistori murer, Jaume Payeras, es remeté a aquesta figura de protecció europea per apuntar que els promotors “ho tindran difícil” per reiniciar la construcció del camp.

Malgrat el silenci institucional que hi ha hagut durant els darrers tres anys sobre aquest controvertit projecte, els ecologistes han alertat en diverses ocasions de la possibilitat que es vulgui reactivar. Pocs mesos després de l’arribada al Govern de Bauzá, el GOB demanà la derogació de la Llei 9/2010, que declara d’interès autonòmic la construcció del camp de golf, sense aconseguir-ho.

10 anys de conflicte

La zona de Son Bosc va passar a formar part del Parc Natural de l’Albufera gràcies a una ampliació duta a terme el maig de 2003. L’Ajuntament de Muro s’hi va posicionar en contra i l’any 2004 es desprotegí l’àrea per possibilitar-hi la construcció d’un camp de golf. Llavors, el batle de Muro era Miquel Ramis Martorell, que també és el president de Grupotel, empresa on l’actual primer edil, Martí Fornés, treballa.

El projecte va aconseguir les autoritzacions necessàries. A principi de 2010, el Govern de les Illes Balears inicià el Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) per tal d’incorporar part de Son Bosc al Parc Natural i així protegir-lo. Això provocà la paralització de les obres, que havien començat quatre dies abans.

stats