MURO
Part Forana 30/04/2014

El Consistori vol llevar la bandera feixista de l’entrada del poble

S’encarregarà un estudi jurídic per esbrinar qui en té la competència

Margalida Bonnín
2 min
El Consistori vol llevar la bandera feixista de l’entrada del poble

Muro.L’Ajuntament de Muro encarregarà un estudi jurídic als seus tècnics per esbrinar si té competències per fer llevar la bandera feixista que oneja des de fa mesos a la finca d’un particular situada a l’avinguda de Sineu, molt a prop de l’entrada del poble. Concretament, es tracta d’una bandera espanyola amb l’escut franquista, característic perquè incorpora una àguila, penjada en un pal de devers sis metres d’altura. Alguns edils indicaren que el veí sol anar canviant la bandera de lloc, possiblement “per provocar”.

L’estudi tècnic es durà a terme arran de la pregunta que el portaveu de Convergència per les Illes, Rafel Gelabert, va fer ahir a la sessió plenària en què demanava si l’Ajuntament no incomplia un acord de ple en no fer retirar la bandera. Fa dos mesos, s’aprovà una moció sobre la Llei de símbols presentada pel PSOE en què es prohibeix “l’exhibició feta per part de particulars o entitats associatives en espais públics” de simbologia que exalti la dictadura. Malgrat que la bandera està en una propietat privada, és visible per tothom que arriba al poble. “Si no podem actuar, tal vegada no valgui la pena presentar mocions”, apuntà Gelabert.

Durant la sessió, el secretari de l’Ajuntament va proposar analitzar quines fórmules legals són les adequades per fer desaparèixer la bandera. El Consistori també estudiarà si es pot crear un reglament sancionador per als particulars que facin enaltiment del feixisme al municipi.

Tots els regidors es mostraren a favor que s’elabori aquest estudi. Segons indicà el batle, Martí Fornés (Convergència Democràtica Murera), servirà per saber quina administració té la competència per actuar dins la propietat privada. Així mateix, especificà que “allò lògic és que no es penjàs cap bandera de cap ideologia”. Altres edils es mostraren avergonyits pel fet que aquest símbol antidemocràtic dóna la benvinguda a aquells que arriben al municipi des de Sineu.

Un símbol habitual

Aquest no és un cas aïllat d’enaltiment del feixisme a Muro. És habitual que un veí de les Casetes dels Capellans exhibeixi la bandera durant les festes d’estiu al seu terrat, on és visible per tothom.

Precisament aquesta ensenya fou motiu de polèmica l’any 2008, quan també es plantejà qui té la competència per retirar el símbol franquista. El llavors batle, Jaume Perelló (UM), defensà que l’Ajuntament no és competent en l’assumpte i indicà que correspon actuar a la Guàrdia Civil.

stats