Part Forana 30/09/2021

El Consell reconstruirà el mur de pedra en sec de la carretera d’accés al port de Valldemossa

El pressupost total de l’obra ascendeix a 80.149,56 euros

ARA Balears
2 min
El mur de pedra en sec a la carretera del Port de Valldemossa que va caure amb les pluges.

PalmaEl 21 de setembre de 2021 una DANA va provocar pluges importants a diferents zones de Mallorca i, com a conseqüència, es produïren danys materials. Un dels punts afectats va ser la carretera d’accés al port de Valldemossa, on varen caure vuit metres del mur de pedra en sec, situat al PK 4 + 400 de la carretera Dt-1131. Ara, un any després, el Consell de Mallorca reconstruirà el mur.

Precisament, Iván Sevillano, conseller de Mobilitat i Infraestructures, ha recordat que "la tècnica de la pedra seca va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2001" i que, per tant, "el mur caigut està catalogat com a BIC", per la qual cosa s'ha de reconstruir respectant la tècnica patrimonial. Així, ha afegit que "la reconstrucció ha de ser dissenyada seguint un doble objectiu: per una banda, la seguretat dels vehicles que portaran càrregues sobre el mur nou, especialment els vehicles pesants, i, per l’altra, la protecció patrimonial i ambiental dels murs de pedra en sec".

Així com es va fer fa dos anys a la carretera de Lluc a Caimari, devora el Salt de la Bella Dona, en col·laboració amb el Gremi de Margers, es construirà un mur en mènsula de sosteniment del terreny, ocult sota la calçada, per reforçar-ne la seguretat, especialment a l’hora de circular-hi vehicles pesants. Aquest mur no serà vist, quedarà soterrat completament sota l’asfalt de la carretera, amagat després del mur de pedra en sec.

A continuació es reconstruirà el mur de 4,5 metres per 8 metres de pedra en sec, juntament amb la muralleta corresponent, seguint les tècniques tradicionals i, per tant, serà executat per margers acreditats i amb experiència suficient a l’illa. A més, s’aprofitaran les pedres caigudes per reconstruir el mur. El tallat de les pedres, així com la construcció en general, serà supervisat per margers especialistes del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell i per tècnics de Patrimoni.

El pressupost total de l’obra ascendeix a 80.149,56 euros. Com que les obres han estat declarades d’emergència, el 50% del cost serà sol•licitat al govern estatal, mitjançant la línia d’ajudes per a situacions catastròfiques.

stats