Part Forana 06/10/2021

Cinc comerços d'Esporles són catalogats com a Emblemàtics de les Balears

La història, els elements arquitectònics i els productes són algunes de les singularitats d'aquests negocis

ARA Balears
2 min
Can Mavano és un dels 5 comerços emblemàtics d'Esporles

Esporles ja pot presumir de tenir cinc comerços catalogats com a Establiments Històrics i Emblemàtics de les Balears. Els locals seleccionats han estat Can Gener, botiga d'alimentació des del 1907 regentada per la quarta generació de la familia Aulí; la carnisseria Margalida, on els propietaris continuen la tradició del seu repadrí; el reconegut casal de la Granja; la fàbrica de vidre Lafiore, que avui dia encara conserva la tècnica del vidre bufat, i la botiga d'aliments Can Mavano, oberta des del 1989.

La Granja d'Esporles

El projecte Comerços Emblemàtics vol donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus negocis. En el cas d'Esporles, han estat el director general de Comerç, Miquel Piñol, i la batlessa del municipi, Maria Ramon, els que han lliurat als propietaris els distintius, que s’instal·laran a les façanes dels comerços i que faran visible el teixit comercial tradicional. A l'acte també hi han assistit la directora gerent de l'Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), Mariona Luis, i la regidora de Promoció Econòmica i Turisme, Maria Antònia Castell.

De moment, ja s’han catalogat un total de 107 establiments comercials de 15 municipis de les Illes Balears: Alaró (3), Algaida (5) Consell (5), Esporles (5), Inca (14), Llucmajor (8), Manacor (16), Marratxí (5), Pollença (9), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (8), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5) i Formentera (Sant Ferran, 1 i Sant Francesc Xavier, 5). Per categories, hi ha 33 establiments emblemàtics, 25 d'arrelats i amb història, 22 amb patrimoni i amb història, 1 d'arrelat i amb patrimoni, 19 amb història, 6 d'arrelats i 1 amb patrimoni. Tots es poden consultar al web d'Emblemàtics.

Fàbrica de vidre Lafiore

Són els mateixos ajuntaments els encarregats d'identificar els negocis que compleixin els requisits per ser qualificats. De fet, s’han establert una sèrie de categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (amb més de 75 anys de vida com a norma general) i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.

Carnisseria Ca na Margalida
stats