Part Forana 19/05/2022

Comencen les tasques d'exhumació al cementeri de Selva

Se cerquen dues víctimes: Pedro Morro Payeras i José Luis Santo Torbio del Castillo

ARA Balears
2 min
Un moment de les tasques d'exhumació

PalmaEl Govern ha arrancat aquest dijous les tasques d'exhumació del cementeri de Selva, amb l'esperança de trobar-hi les restes de Pedro Morro Payeras i José Luis Santo Torbio del Castillo. Durant set dies, la Societat de Ciències Aranzadi excavarà en aquesta zona per cercar-hi les restes dels dos joves de 25 anys, apunta l'Executiu en una nota.

Morro, assassinat el 30 d'agost del 1936, era resident a Campanet i es preveu que va néixer a sa Pobla. Per altra banda, Santo –assassinat el 27 d'agost del 1936– era natural de Sevilla, però residia a Inca. Estava casat i era firaire. El seu cadàver va ser descobert a la finca de l'Olivar de Son Ripoll, a Selva) i inhumat al cementeri municipal.

"Obrim la fossa del cementeri de Selva amb l'esperança de trobar-hi les restes de Pedro Morro i José Luís Santo Toribio, però també amb la prudència de saber que 86 anys són molts d'anys, i pot ser complicat localitzar els cossos. Tanmateix, és important intentar-ho, tot esforç és poc per dignificar aquestes persones i tancar les ferides", ha explicat Jesús Jurado, secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern.

Segons un estudi de la Guerra Civil fet pel Manel Santana, un mínim de set persones varen ser víctimes de la repressió al municipi d'Inca l'estiu del 1936. La majoria haurien estat assassinats a llocs allunyats, tant de Selva com dels seus nuclis de població, i el més probable és que fossin enterrades en altres municipis de Mallorca.

No obstant això, segons la fitxa elaborada per Arnau Matas Morell per al Mapa de Fosses de Mallorca, i segons la documentació recollida en el Registre Civil de l'Ajuntament, almenys dues persones varen ser enterrades al cementeri municipal de Selva l'agost del 1936, entre el passadís central i la sepultura de Ca s'Hereu de Caimari.

stats